avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
LIVE, ACUM (501 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Depasirea termenului de 60 de zile de la absolvire ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Depasirea termenului de 60 de zile de la absolvire pentru indemnizatia de somaj

Am absolvit si sustinut cu succes examenul de licenta in data de 6 iulie a acestui an. Din ce m-am documentat depasirea termenului de 60 de zile a depunerii dosaului pt somaj duce la decaderea din dreptul de a beneficia de indemnizatie de somaj. eu pot deci pana la data de 6 sept sa-mi depun dosarul daca nu, nu voi mai putea primi somaj? inca un lucru de specificat ar fi faptul ca, eu, pana inclusiv in luna septembrie voi beneficia de pensie de urmas, astfel trebuie sa-mi depun actele pt somaj intrucat oricum nu pot primi si pensie de urmas si somaj.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:54, 21 August 2011
:offtopic:

1. Ce inseamna un cap limpede!
2. Dna Gabriela Pintea a dat cel mai corect si documentat raspuns.
3. Si eu m-am chinuit o groaza de timp sa gasesc textul de lege dat de dansa.
4. Lucrul cel mai simplu este cel mai complicat (!?).
Mai curand corelatia poate fi facuta cu prevederile art.113lit.g si art.114al(2) din Legea 263/2010 care fac referire direct la cauzele de incetare si suspendare a pensiei de urmas si care sunt altele decat faptul de a beneficia de indemnizatia de somaj!
La acest fapt ma refeream si in comentariul meu,fara a face insa trimitere la articolele respewctive.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2011
ContSters136493, utilizator
Domnule Tudor, multumesc. :bow:

@ondino

Da, doamna, stim foarte bine, si domnul Tudor si eu, la ce articole din Legea nr. 263/2010 v-ati referit cand ati scris mesajul precedent. O mica corectura, daca imi permiteti: se suspenda sau inceteaza plata pensiei, nu pensia.

Prin art. 113 si art. 114 din Legea nr. 263/2010 au fost prevazute cazurile in care plata pensiei inceteaza sau se suspenda. Cumulul pensie de urmas - indemnizatie de somaj nu este prevazut ca situatie de incetare sau de suspendare a platii pensiei. OK, asta ati spus dvs. Era necesar sa repet si eu? Parerea mea este ca nu, si nu obisnuiesc sa repet ceea ce au scris altii inaintea mea. :)

Din art. 113 si art.114 din Legea nr. 263/2010 deducem ca plata pensiei de urmas nu se suspenda daca beneficiarul ei primeste si indemnizatie de somaj. Eu, obisnuita fiind cu capcanele legislatiei pensiilor, am mers mai departe si m-am intrebat: exista in Legea nr. 263/2010 o prevedere clara, explicita, din care sa rezulte ca acest cumul este posibil? Raspunsul este da, exista, si aceste prevederi sunt art. 118, alin. (1), lit. d) coroborat cu art. 6, alin. (1), pct. III din Legea nr. 263/2010.

Sa va dau un exemplu de prevederi contradictorii din Legea nr. 19/2000, care au generat discutii, litigii si executare silita a pensionarilor: art. 92, alin. (1), lit. b) si art. 94. Unele case de pensii au interpretat aceste prevederi in sensul ca beneficiarii de pensii anticipate nu pot cumula veniturile din pensie cu veniturile realizate intr-una din calitatile prevazute la art. 5, alin. (1), pct. IV din Legea nr. 19/2000. Unii pensionari s-au adresat instantei, altii au platit ceea ce le-a cerut casa de pensii.

Acesta este unul dintre motivele pentru care, in legislatia pensiilor, caut prevederi care sa nu lase loc de interpretare. Va doresc o zi buna, mi-a facut placere sa stau de vorba cu dvs.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie anticipata - salariu llumy llumy Conform noii legi a pensiilor,se poate cumula pensia anticipata cu salariul de la privat? (vezi toată discuția)
Pensie de urmaº (copil urmaº încadrat în gradul ii de invaliditate) ºi alte venituri sorin19pre sorin19pre Buna seara, sunt pensionar de urmas, gradul 2 invaliditate. Intrebarea mea este; pot lucra in germania o perioada de doua luni cu contract de munca? Mi-se va ... (vezi toată discuția)
Somaj si pensie de urmas georgiana1202 georgiana1202 Am nevoie de un raspuns sigur ca sa nu fac o greseala. Beneficiez de o pensie de urmas de 350 lei cu toate ca muncesc cu carte de munca, salriul fiind pe ... (vezi toată discuția)