avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM in cazul pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM in cazul pensiei anticipate partiale

Casa de Pensii trimite unitatii adresa prin care comunica emiterea deciziei de pensionare anticipata partiala.Unitatea ia cunostinta de aceasta , sa zicem la data de 11.08.2011.
Tinand seama de art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie: 11.08.2011?

Dar daca anterior primirii comunicarii, cu 08.08.2011 salariatul in cauza a solicitat acordarea concediului de odihna (la care are dreptul), cand poate inceta CIM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:29, 11 August 2011
Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data:

- indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
- comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.

Prin urmare, la data la care angajatorului i s-a comunicat decizia de pensie anticipata partial contractul individual de munca incheiat cu salariatul in cauza a incetat de drept independent de vointa salariatului sau a angajatorului.

Constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face, potrivit art. 56 alin. (2) in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare. Ulterior, fostul salariat si angajatorul pot incheia de comun acord un alt contract individual de munca, situatie in care, pensia anticipata partial se suspenda in baza art. 114 alin. (1) lit. a) din Legea 263/2010.

Astfel, salariatul nu mai poate sa continue activitatea in baza contractului individual de munca incetat de drept la data comunicarii decizei de pensionare anticipata partial dar poate incheia un nou contract individual de munca, evident, numai cu acordul angajatorului.

Cu privire la a doua situatie , ii desfaceti CIM la data comunicarii deciziei de catre casa de pensii, ii faceti adresa cu privire la intoarcerea din concediu si incetarea CIM, si, restul de concediu neefectuat , il platiti.
Cu privire la a doua situatie , ii desfaceti CIM la data comunicarii deciziei de catre casa de pensii, ii faceti adresa cu privire la intoarcerea din concediu si incetarea CIM, si, restul de concediu neefectuat , il platiti.


Dar daca salariatul este plecat din localitate si nu doreste recuperarea in bani
a CO neefectuat, CIM poate inceta imediat dupa efectuarea CO?
Legea este clara, c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata partiala.

In acest sens, ii puteti comunica decizia de incetare a c.i.m. ... incetarea de drept a c.i.m. primeaza in fata situatiei in care se afla salariatul respectiv ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim grd iii invaliditate Silvia Dumitru Silvia Dumitru 1.CIM -ul inceteaza cu data emiterii deciziei de pensioanare sau cu data incetarii platii indemnizatiei de boala.Mentionez ca salariatul are 184 de zile de cm ... (vezi toată discuția)
Perioada in care mai poti munci dupa ce ai anuntat decizia de pensionare anticipata partiala d2sogard d2sogard Exista o decizie de pensionare anticipata partiala care nu este comunicata inca angajatorului, activitatea desfasurandu-se in continuare conform CIM in ... (vezi toată discuția)
Încetarea -56lit c zxz19 zxz19 Buna ziua Am primit o adresa de la casa de Pensii o adresa prin care se comunica ca a fost emisă decizie de pensie anticipata pt un angajat, nr deciziei. ... (vezi toată discuția)