avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... cum primesc permis de munca in Germania?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

cum primesc permis de munca in Germania?

Buna ziua la toata lumea. as avea cateva nedumeriri cu privire la obtinerea permisului de munca in Germania. Am sa va explic situatia mea ca sa intelegeti cum stau lucrurile in cazul meu. Am ajuns in Germania pe 4 August 2011 (la Nuremberg) si in 8 m-am anuntat la primarie cum ca locuiesc aici (la fratele meu). Am venit din Spania unde am locuit in ultimii 11 ani si jumatate. Din anul 2000 am rezidenta si drept de munca in Spania si am muncit cu carte de munca in total aproape opt ani dar se pare ca asta nu conteaza aici in Germania pt a cere permisul de munca. Am fost la arbeitsamt si am primit formularul care trebuie completat si trimis la Munchen. Am gasit o firma care mi-a oferit de munca si am completat formularul respectiv cu datele firmei. Acum, cei de la firma trebuie sa se anunte la stat cu ca ei cauta de munca si abia dupa ce doi din cei trimisi de stat renunta , ma poate cere pe mine ca sa muncesc la ei. Pe alta parte am aflat ca trebuie sa fi anuntat la primarie timp de trei luni si abia apoi sa ceri drept de munca. Astea sunt informatiile pe care le detin eu pana acum si as dori sa stiu (daca cineva se afla intr-o situatie similara si a reusit sa obtina dreptul de munca ) pasii care trebuie sa ii urmez pt ca sa pot obtine si eu permis de munca. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: inaalina , utilizator 15:12, 26 August 2012
@ luchianobubu

Permisul de munca nu este transferabil, el este valabil pentru o singura combinatie angajat-angajator.

Dupa 12 luni muncite neintrerupt si in mod legal ca angajat in Germania aveti drept de munca la liber in Germania.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
buna seara tuturor!suna ina si locuiesc in munchen de aproape un an am ameldung din 27.06 2011 la o adresa si acum din 1.07 .2012 la alta adresa adica casa am inchiriato eu pe numele meu!acum am 2 intrebari???1.am fost angajata la o firma iraqiana timp de 3 luni si am gasit la o firma germana un contract de un an ,am contractul acasa din 23 iulie facut am trimis la arbaeit sam tot ce se cere pentru a obtine dreptul de munca ,contractul ameldungul pe casa mea ,copia de pasaport ,si acel formular galbui completat de firma stampilat tot .aceste acte au fost depuse pe 30 iulie 2012.cam in cat timp imi vine raspunsul?am o casa de platit 600 euro singura sa r putea sa fiu refuzata????asa stau cu gheata in spate de frica daca ma refuza nu mai am cum plati casa si nici din ce trai am si acel social nr am totul in regula am avut aok platita dar acum ce se va intampla cu aok mea daca am facut kuldigung la cealalta firma? 2.eu mai am o firma germana care ma poate angaja inca 2 ore pe zi ceea ce ar fi 10 in total pe zi cu celalat contract ce sa fac acum sa depun cerere pentru dreptul de munca si cu celalat contract sau sa astept intai aprobarea primului drept de munca si pe urma sa depun si pt aceste 2 ore?am o casa de platit si sunt singura am nevoie de aceste drepturi de munca ca de aer!!!!!oare cat mai dureaza?va multumesc pentru intelegere
@inaalina
Nu stiu cat de repede vor veni actele, insa mai aveti niste posibilitati: self-employed (PFA) sau cereti ajutor social. Conform dreptului european, dupa 12 luni neintrerupte de a fi angajat sau PFA intr-o tara europeana va pastrati statutul de lucrator in ce priveste asigurarile sociale, asa ca ati avea dreptul la ajutor social. Teoretic, a primi ajutor social este motiv de expulzare pentru cetatenii europeni, dar dreptul european bate dreptul german. Nu garantez ca nu veti avea niste procese pe tema asta, dar in cele din urma se va aplica dreptul european.
va multumesc pentru raspuns .eu nu am dreptul la ajutorul social nu am decat 3 luni lucrate si astept raspunsul la contractul nou .mie teama ca sa nu fiu refuzata si asta inseamna sa nu pot plati casa si sa renunt la tot din cauza acestui nenorocit de drept de munca,sper sa imi vina raspunsul pozitiv si totul se rezolva . din auzite la acea firma nu sunt germani ce ar dori postul dar ............cine stie.deci am depus pentru dreptul de munca un dosar(contract de 8 ore) si mai este o firma germana ce vor sa lucrez pentru ei 2 ore pot depune al doilea dosar (contract)sau sa astept raspunsul intai la primil si dupa aceea???sa nu afecteze?in cazul in care muncesc 10 ore pe zi nu se scurteaza termenul de un an?asa aud pe aici eu muncesc si sunt apreciata dar nu puteam ramane la acea firma iraqiana unde imi cer sa platesc eu jumatate de aok si mi sa spus ca e cam 600 pe luna ceea ce inseamna sa platesc eu lunar 300 deja imi dau 7 euro ora .......si am renuntat asa am ajuns la aceasta firma germana si sa astept raspunsul de la arbeitsamt .ma-am zbatut sa pot lua o casa cu chirie si acum sa renunt la ea de imi vine refuz doar asta ma innebuneste.va multumesc mult pentru mine conteaza enorm ca e cineva la care pot apela
Pentru a primi permis de munca, angajatorul trebuie sa dovedeasca ca pentru slujba respectiva n-au solicitat oameni capabili care au drept de munca in Germania. Cele doua slujbe trebuiesc privite in mod separat, permisul de munca pentru una dintre ele nu confera drept de a munci in cealalta slujba. Anexa la Tratatul de aderare vorbeste de 12 luni neintrerupte in care cetateanul european este admis pe piata muncii dintr-un anume stat al UE. Deci in privinta asta nu conteaza cate ore pe zi ati muncit sau veti munci de-acum inainte. Germania a mai ridicat unele restrictii pentru absolventii de studii superioare. Vezi de ex. [ link extern ]

Mai sunt unele facilitati pentru lucratorii temporari (capsunarii). Vezi [ link extern ]

PFA-urile sau cum s-or numi ele in Germania nu sunt admise pe piata muncii, ci pe piata afacerilor.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de munca germania mitsumm mitsumm Buna am si eu o problema,am gasit o firma de curatenie in hoteluri am primit dreptul de munca insa pt 500 si ceva de ore pe luna is doar 700 de euro si is prea ... (vezi toată discuția)
Permis european de munca asdre asdre Buna ziua Imi poate spune cineva de ce este nevoie pentru a obtine permis de munca european?M-ar interesa pentru Anglia in particular,ce este nevoie pentru a ... (vezi toată discuția)
Parinte al unui copil cu cetatenie irlandeza florin196527 florin196527 sant parintele unui copil cu cetatenie irlandeza ,eu am cetatenie romana vreau sa ma mut intr_o alta tara europeana ,primesc dreptul de sedere si dreptul de ... (vezi toată discuția)