avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 15 august 2011 - zi libera sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

15 august 2011 - zi libera sau nu?

Are dreptul angajatorul de a impune ca ziua de 15 august 2011 sa fie zi normala de lucru spunand ca ofera la schimb o zi libera in luna septembrie ?
Eu din cate cunosc zilele decretate ca fiind oficial zile libere nu pot face obiect de negociere.
In cazul in care aceasta practica nu este legala, spuneti-mi care sunt posibilitatile de a obliga angajatorul sa respecte legea?
Specific faptul ca societatea respectiva are 7 angajati nu are obiect de activitate care sa implice functionarea in foc continuu.

Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 21:31, 13 August 2011
Codul muncii
ART. 134 - Definire
(1) (modificat prin Legea nr. 202/2008) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
ART. 135 ? Exceptii legate de unitatile sanitare si cele de alimentatie publica
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
ART. 136 ? Exceptii legate de activitatile cu flux continuu
Prevederile art. 134 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
ART. 137 ? Compensari pentru situatiile de exceptie
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 135, precum si la locurile de munca prevazute la art. 136 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
ART. 138 ? Alte compensari pentru situatiile de exceptie
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Codul Muncii are o noua numerotare de la 18.05.2011 ... in prezent, aceste texte citate de dvs se gasesc la art.139 si urm . din Codul Muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
mamaleone a scris:

Are dreptul angajatorul de a impune ca ziua de 15 august 2011 sa fie zi normala de lucru spunand ca ofera la schimb o zi libera in luna septembrie ?



In cazul cand aceste situatii exista, in afara de compensarea cu o zi libera platita trebuie sa fie platita si ziua de 15 august.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale cazinoyo2 cazinoyo2 Buna ziua, In conditiile in care in una dintre sarbatorile legale( ex 05.04.2010 - a doua zi de Paste), zi in care angajatorul nu va plati acea zi cu ... (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)