avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La un act vanzare-cump.imobiliar, poate sa fie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La un act vanzare-cump.imobiliar, poate sa fie cumparator un tanar de 17 ani ?

Urmeaza sa incheiem un C.V.C. a unui teren itravilan, intrebarea este cea din titlu. Am dori ca fiul nostru, ce are acum varsta de 17 ani sa fie trecut in contract ca ,cumparator.
Se poate ? si daca se poate, ce ar trebui facut ?
Multumim 1
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 21:05, 16 August 2011
Aveti nevoie de acordul autoritatii tutelare si de un procurator de fonduri, daca minorul nu are venituri proprii.
Daca dvs parintii sunteti vanzatori, aveti nevoie si de un curator care sa-l asiste pe minor ( cerere de numire curator , tot la autoritatea tutelara se depune)
La 17 ani se considera ca are capacitatea de exercitiu restransa.
Textul de principiu care reglementează capacitatea de exerciţiu restrânsă este cel al art. 9 din Decretul nr. 31/1954 care dispune:
(1) „Minorul care a împlinit vârsta de paisprezece ani are capacitate de exerciţiu restrânsă”.
(2) „Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta cu încuviinţarea prealabilă a parinţilor sau a tutorelui”.
Aceste texte trebuie coroborate cu unele dispozitii ale Codului familiei. Mai întâi, art. 105 alin. 2 C. fam. prevede: „După împlinirea vârstei de paisprezece ani minorul îşi exercită singur drepturile si îşi execută tot astfel obligaţiile, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a parinţilor spre a-l apăra împotriva abuzurilor din partea celor de-al treilea”.
În acelaşi sens, art. 133 alin. 1 C. fam. prevede:„Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani încheie acte juridice cu încuviinţarea prealabilăa parinţilor spre a-l apăra împotriva abuzurilor din partea celor de-al treilea”.
În fine, pentru situaţia în care parinţii nu sunt în masură să-şi exercite drepturile părinteşti, art. 133 alin. 2 C. fam. prevede: „Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani încheie acte juridice cu încuviinţarea prealabilăa tutorelui, iar, în cazurile prevazute în art. 132 si 152 lit. c, cu încuviinţarea prealabilă a curatorului”.

Tanarul de 17 ani, este baiatul nostru si noi parintii lui putem fi deci procuratori de fonduri. (Dorim sa figureze baiatul ca proprietar acum , pt.a evita transferul ulterior al imobilului dintre noi si el).
Sa inteleg ca la notar ne va trebui doar acordul Autoritatii tutelare din oras ?
da, obtineti de la serviciul sutoritatii titulare din cadrul primariei de pe raza locualitii unde locuiti, incuviintarea ca minorul sa fie asistat de un curator(altcineva decat perintii daca acestia vand minorului), precum si numirea unui procuraor de fonduri, intrucat se presupune ca minorul nu se afla in postura de a-si fi procurat singur fondurile pana la acest moment. Cu aceste documente, notarul va poate incheia actul de vanzare-cumparare. Dealtfel, o discutie prealabila cu notarul va va edifica pe deplin.
Multumesc, dar cred ca nu m-am facut bine inteles ...
Deci noi (eu-sot si sotia mea impreuna cu fiul nostru) urmeaza sa cumparam saptamana viitoare un teren intravilan(dezmembrat dint-un lot mai mare) de la o alta persoana ce este unic mostenitor al intrgului lot.
ACUM dorinta noastra este ca fiul nostru ce are varsta de 17 ani sa fie proprietarul unic al acestui teren ce urmeaza sa il cumparam saptamana viitoare.

Sper sa ma fi facut inteles acum, ce am dori noi !

Alte discuții în legătură

Act de vanzare catre un minor carmenssilva carmenssilva Vreau sa divortez de sotul meu si, ca nu mai facem partaj am vrea sa trecem casa proprietate comuna in proprietatea fiului nostru minor in varsta de 15 ani. ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un imobil unei persoane minore? eu12345 eu12345 buna ziua! va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu? este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa pe numele unui minor iulia66 iulia66 buna seara,eu si sotul meu vrem sa cumparam o casa la tara pe numele copilului nostru care are 7 ani.doresc sa stiu daca acest lucru se poate si in ce ... (vezi toată discuția)