Buna
Mi-am dat demisia pe 11.07.2008, mi s-a incheiat CIM la data de 28.07.2008, pe 03.08.2008 am si primit cartea de munca, pe 10.08.2008 trebuia sa primesc ultimul salariu ceace normal ca n-am primit. M-am interesat de fosti colegi ieri (20.08.2008), ei au luat salariul pe data de 15 august, dupa ce am intrebat pe fostul meu sef, care zicea ca "nu sunt bani in firma" si ca "au alte cheltuieli", si ca nu stie cand pot sa vireze salariul...
Va rog sa ma ajutati: ce pot sa fac in cazul asta?
Cunosc firme care au efectual lucrari sa zicem de deratizare in oras si n-au primit banii de la Primarie vreo 6 luni pentru serviciul efectuat, ca atare n-au platit salariile la timp. Daca ar fi sa ne luam dupa prevederile Legii 108/1999 ar insemna oare intr-adevar “refuzul” angajatorului de a duce la indeplinire masurile dispuse de inspectorul de munca? Dupa mine inspectorul trebuie sa justifice “refuzul”. Nu intotdeauna neindeplinirea masurilor reprezinta “refuzul” angajatorului. Mai exista si alte exemple.
Inspectorul va stabili acele masuri in fucntie de prevedrile legale nerespectate de angajator, in concluzie angajatorul nu poate refuza sa respecte legea si sa scape basma curata. Inspectorii ITM vor "sta pe gatul" angajatorului cu amenzi si controala pana va duce la indeplinire masurile. Nu cred ca angajatorul este asa inconstient sa plateasca cat nu face si sa se mai descopere si alte eventuale nereguli.
Rolul unui control nu este nicidecum aplicarea amenzilor, ce-i drept ca inspectia muncii cuantifica munca pe o luna de zile functie si de sanctiunile aplicate dar asta este o alta poveste (nu aplicarea sanctiunii reprezinta finalitatea controlului ci intrarea in legalitate). inca am speranta ca nu este concurs de amenzi. credeti-ma, vorbesc in deplina cunostinta de cauza iar exemplul dat este unul cat se poate de real. Altul ar fi legat de munca fara forme legale. Un angajator care sa zicem ca a fost surprins in situatia data, sanctionat si pus in situatia de a incheia contracte de munca in forma scrisa asa cum inspectorul de munca a mentionat in planul de masuri. A doua zi angajatul.....decedeaza. A cui o fi vina pentru "refuzul" de a duce la indeplinire masurile dispuse? Prin absurd, firma este sanctionata pe Legea 108/1999. Cum dovedeste inspectorul de munca "refuzul"?
Am postat cele doua intrebari referitoare la mesajul anterior .... Revenind la exemplu dat, faptul ca angajatorul nu si-a incasat banii de la Primarie nu justifica neindeplinirea masurii de plata a salariilor restante pana la termenul stabilit de inspectorii ITM.