avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Hotarare judecatoreasca necomunicata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Hotarare judecatoreasca necomunicata

Buna ma numesc Calin N., in urma cu un an mai precis prin luna aprilie 2010 veneam de la Buc .si la intrarea in localitatea Blidari jud. Valcea unde am fost inregistrat de aparatul radar al politiei cu viteza de 101 km. /h , deci pentru 1 km adica 50+1 peste viteza legala dsuce la suspendarea permisului de conducere pe o perioda de 90 zile.La sfaturile mai multor prieteni am facut contestatie pt. ca sant in marja de eroare (Dosar 5393/288/2010), intradevar aparatele de tip vechi care ma surprins pe mine au o marja de 7-8 %, in contestatie am recunoscut ca am depasit viteza legala.. dar avand in vedere o eventuala marja de eroare a apar. radar rog o reincadrare a pedepsei. Bineinteles ca am facut si gresala de a nu imi lua un avocat .Bine, ca politia a sutinut sus si tare prin intampinarea pe care au prezentat-o ca ap.radar nu are marja de eroare,si la probatoriu eu am solicitat sa prezinte manualul de functionare si documentatia tehnica a aparatului . la care ei s-au prezentat cu un ,,comunicat'' de care eu nu am luat cunostinta (sant din Alba si ma prezentam numai in ziua procesului la Valcea si nu aveam acces la dosar) alta greseala.
Pe scurt si sincer am crezut ca prin acel comunicat ma "reincadreaza" asta a fost pe 06. 12. 2010. ian, feb ,mar, 2011 nu am primit nici o instintare nici de la Pol. nici de la Judecatorie.. mai mult in luna Mai a trebuit sa-mi schimb permisul de conducere ...am primit altul nou de la Pol. dar tot.... nimic.
In data de 06 .08 2011 la o verificare a pol. in Buc. Politistul imi spune ce nu-mi mai da permisul ca eu trebue sa ispasesc o pedeapsa de 90 zile pt. depasire de viteza in jud. Valcea. pt. ca eu am pierdut procesul.
- Intrebarea mea este; Nu trebuia sa mi se aduca la cunostinta de catre tribuna ca am pierdut procesul ca sa am drepul la recurs ???
-Mai pot face ceva acum ? .... nu stiu nici data la care sa dat sentinta pt. ca trmenul de recurs este de 15 zile dupa cate stiu eu.
Nu stiu dar eu cred ca nu este corect sa-mi vina citati acasa cu data cind sa ma prezint la proces
nu si sentinta.
Cu gandul ca voi primi eventuale raspunsuri va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: razerul , utilizator 13:25, 12 Septembrie 2011
Legea 202/2010 care a intrat in vigoare in data de 26 oct.2010 a modificat si completat disp.din Oug.195/2002, astfel ca plangerile contraventionale sunt definitive si irevocabile de la data pronuntarii ( calea recursului fiind inalaturata), iar acestea nu se mai comunica.
Astfel, aveati obligatia ca in termen de 15 zile de la data pronuntarii sentintei sa predati permisul de conducere.
In acest sens, trebuia sa solicitati instantei eliberarea unui certificat de grefa cu solutia pronuntata si impreuna cu acesta sa predati permisul la serviciul de politie rutiera.
Iata dispozitiile completate si modificate ale Oug 195/2002:

Art. X. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 118, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti."
2. La articolul 118, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
"(31) Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila."
3. La articolul 118, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere."
4. La articolul 120, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 120. - (1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate."


mda, concluzia este dura, trebuie sa fii atent de "7 ori la telescopul care calca pedala de acceleratie", dupa, trebuie sa fii in tema cu legislatia si daca incerci o actiune sa fii sigure ca are sorti de izbanda, altfel, timp, bani, nervi si celelalte consumate in ... zadar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala respinsa, hotarare irevocabila fbaflorin fbaflorin Buna...acum ceva timp am depus o plangere la judecatorie impotriva unui proces verbal de constatare(amenda 740 si permis suspendat 30 zile). La judecatorie s-a ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca necomunicata IonPopescu-B IonPopescu-B Buna ziua. Am contestat un ”proces verbal de circulatie”,intocmit de o militianca,in Bihor(eu sunt din Tg-Jiu) ;nu semnasem pr.verbal pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva unei sentinte irevocabile? HADAR IOAN HADAR IOAN la o sentinta irevocabila pentru o plangere contraventionala se mai poate face recurs (vezi toată discuția)