Voi cita prevederile unui contract pentru a fi cat mai exact:
Obiectul prezentului contract il reprezinta inchirierea unei instalatii de ..........., proprietatea............., in componenta urmatoare: ..........
Costul chiriei si echipamentelor tehnice este de ........... lei/luna calendaristica la care se adauga TVA.
Incepand cu data instalarii, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la data terminarii fundatiei, este valabila chiria cuvenita prin prezentul contract, care se plateste lunar in lei, in termen de maximum 15 zile lucratoare de la emiterea facturii.
Mentionez ca instalatia la care se face referire in contract nu a fost amplasata (se pare ca locul pe care trebuia amplasata instalatia nu detine toate avizele pentru a se putea amplasa ceva pe el) iar firma a emis facturile de chirie asa cum se prevede in contractul semnat de ambele parti.
Ce trebuie sa facem noi in acest caz, ce reglementari legale se invoca in aceasta speta?
Daca nu reusiti sa renegociati contractul si sa atasati un act aditional in care sa se elimine acele 60 de zile(pe motiv clar ca nu au toate avizele, etc...), atunci trebuie sa achitati chiria asa cum ati convenit initial.
Exceptio non adimpleti contractus este expresia latina ; dreptul oricareia din partile unui cotract bilateral, sinalagmatic, de a refuza indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat, atata vreme cat cealalta parte nu-si indeplineste propriile sale obligatii. Este o masura preventiva la dispozitia debitorului, putand fi valorificata chiar in caz de neexecutare partiala si chiar daca creditorul nu este in intarziere, dar numai daca obligatia corelativa a acestuia din urma este si ea exigibila si daca executarea ei nu a fost impiedicata prin fapta debitorului care se prevaleaza de xeceptia de neexecutare. Tot astfel, exceptia de neexecutare nu poate fi invocata in cazul in care obligatia corelativa a creditorului este afectata de o modalitate, pana la implinirea acesteia. Nu poate fi invocata in contractele economice si in acele cazuri in care legea, conventia partilor sau natura contractului impun o ordine anume in executarea obligatiilor corelative. Pentru obligatia de a preda un lucru exceptia de neexecutare imbraca forma dreptului de retentie, cand debitorul lucrului a facut cheltuieli in legatura cu acesta privind depozitarea, conservarea, asigurarea etc si care trebuie sa fie rambursate de catre creditor. Exceptia de neexecutare poate fi invocata pana la executarea obligatiei corelative, iar in cazurile prevazute de lege pana cand reclamantul procura o cautiune care garanteaza executarea obligatiei sale corelative.
teorie gasitit in cursurile de drept civil.obligatii