b ziua, am nevoie de ajutor va rog!
am vandut o propietate catre un cumparator care a facut credit bancar. am semnat actele intr-o zi de luni, in contract scrie ca banii datorati se vor vira in contul meu la data autentificarii actului. banca a "binevoit" sa intocmeasca ordinul de plata abia a doua zi, marti, dupa mai bine de 24 de ore, pe ordinul de plata nu este trecuta data valutei, au refuzat sa-mi dea swift-ul in acea zi de marti. swift-ul l-am primit miercuri cu data valutei de vineri. sunt cinci zile pierdute, timp in care eu am pierdut incheierea unei alte tranzactii, dat fiind faptul ca nu aveam bani suficienti in cont. anterior perfectarii actelor, cand inca ezitam daca sa accept transfer bancar sau sa solicit banii cash, directorul acelei sucursale bancare mi-a dat asigurari si promisiuni ca banii vor "intra" in aceeasi zi in contul meu.
sunt extrem de suparata si as vrea sa anulez contractul. am inteles ca se poate numai prin instanta dar ma pot "lega" de acel scurt paragraf in care se precizeaza ca ordinul de plata va fi facut in ziua autentificarii? d.na notar nu a venit la banca, actele s-au semnat la d.sa in birou am primit fiecare exemplarele cuvenite si atat. chiar daca d.na notar are de castigat dupa urma bancilor si a creditelor ipotecare nu ar fi trebuit sa se asigure ca se intocmeste ordinul de plata si apoi sa elibereze actele? multumesc mult / anticipat pt ajutor.
Nu e datoria notarului sa verifice cand vireaza banca banii in cont.
Cititi cu atentie contractul de vanzare cumparare si vedeti ce clauze sunt trecute acolo.
E putin probabil ca ordinul de plata sa nu se fi facut la data stabilita prin contract.
Conteaza ora la care ati semnat contractul de vanzare-cumparare, deoarece bancile, chiar daca acorda creditele ipotecare in ziua semnarii v-c si ipotecii, de obicei fac acest lucru cu conditia ca cererea de intabulare a dreptului de proprietate pe numele clientului si a dreptului de ipoteca in favoarea bancii sa fie inregistrata in aceeasi zi- iar programul la OCPI peste tot in tara este pana la 12.30.
E curios cum de stiti dvs data la care banca a "binevoit" sa va intocmeasca OP-ul...inteleg ca oricum contul de destinatie era deschis la o alta banca. Si unde sunt cele 5 zile de intarziere?
Acum, dpdv juridic, art. 1367 C. civil prevede ca in cazul dvs ( vanzare de imobile cu clauza de reziliere a contractului pentru neplata pretului in termenul stabilit), cumparatorul poate plati dupa expirarea termenului, pe cat timp nu este pus de vanzator in intarziere printr-o interpelare - notificare.
Totusi, daca exista un prejudiciu pe care l-ati suferit - o afacere pierduta pe care o puteti demonstra ( de ex ati pierdut o arvuna pt ca va lipsea diferenta de bani), aveti dreptul la despagubiri corespunzatoare- de la cumparator - pentru ca dvs nu aveti un raport contractual cu banca.
In concluzie, vanzarea nu o puteti desface nici macar pentru 5 zile de intarziere, atata timp cat nu l-ati notificat pe cumparator in intervalul acesta sa va plateasca pretul, dar ii puteti cere daune-interese.
multumesc pentru raspunsurile dvs. totusi, nu inteleg de ce se mai specifica in contracte ca "suma dexx se achita azi, data autentificarii prezentului inscris" si " ordinul de plata emis de cumparatori si vizat de banca platitoare constituie dovada achitarii..." acum imi dau seama ca in astfel de cazuri vanzatorul nu este protejat in nici un fel. acel ordin de plata poate fi emis oricand..peste o zi, o luna, un an....daca este emis e totul ok? nu conteaza cand chiar deloc? stiu cand a fost facut ordinul de plata pentru ca l-am vrut, in original, la mine - este o asigurare ca cumparatorul nu poate opri plata fara a prezenta originalul la banca, atata tot. cu totii stim ca orice plata, fie ea chiar si pe teritorul romaniei dureaza de la 24 la 48 ore de la data operarii ordinului de plata in sistem (swift-ul). cu ce ma incalzeste pe mine faptul ca angajatii bancii, intentionat sau nu, au "dormit" pe hartii?
am acel ordin de plata in original, este facut a 2-a zi la ora 15.10!! iar swift-ul este datat a 3-a zi de la semnarea actelor cu data valutei la 5 zile dupa semnarea actelor!! am mai vandut proprietati in care cumparatorul a avut credit ipotecar, dar, chiar daca la un caz am semnat actele la notariat, contractele au ramas la notar pana s-a emis OP-ul, OP care in aceeasi zi mi-a fost dat de catre banca, sau, in alt caz notarul a venit la banca
din cate inteleg, plata a fost facuta in valuta( daca ati primit swift). o plata in valuta are o data a valutei T+2, adica data de azi cand se face plata + inca 2 zile de circuit bancar. dv ati fi avut posibilitatea de a opta pentru o plata in valuta cu urgenta( adica respectivul putea incasa banii in aceiasi zi sau a doua zi). depinde acum si de ora la care ati depus ordinul de plata, deoarece exista ore limita pentru fiecare tip de tranzactie.
chiar daca dv ati lasat azi ordinul de transfer dar era prea tarziu pt a putea fi operat( intrebati la banca dv care sunt orele limita), plata se face a doua zi.
banca a operat o plata in valuta in regim normal, adica miercuri au plecat banii din cont plus doua zile de circuit bancar, adica vineri au ajuns banii la beneficiar.