am si eu o nelamurire:sunt asociata intr-o firma SRL care mai are inca 2 asociati,unul dintre ei fiind si administratorul firmei.anul acesta am descoperit ca firma are datorii de cateva miliarde si cred ca nu mai are mult si o sa fie declarata in faliment.eu as vrea sa stiu cine raspunde pentru aceste datorii? asociatii sau administratorul?exista posibilitatea sa-mi pierd casa ?va rog sa ma ajutati ...va multumesc
Salut,datoriile sunt ale firmei(persoana juridica) ,dreptul de creanta al asociatului (persoanafizica)e asupra firmei sunt lucruri total diferite.Eu cel putin asa stiu s-ar putea sa ma insel...
Buna seara .
Art.138 din Legea nr.85/2006 prevede antrenarea raspunderii personale a fostelor persoane care au condus si/sau supravegheat oficial firma sau altor persoane care au cauzat starea de insolventa a firmei ,prin motivele de la alin.1,lit.a-g din lege .
Depinde de probele depuse si administrate in acest caz.
Daca nu s-au depus bilanturile si declaratiile ,conform legislatiei fiscale, nu s-a operat contabilitatea la zi, sau patrimoniul firmei ,respectiv activele -stocurile, s-au ,,volatilizat" si nu mai exista decat scriptic, in balante, , este de ajuns pentru acest lucru.
Marius Bote .