avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Se poate scapa de executare in caz de inselaciune?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Se poate scapa de executare in caz de inselaciune?

Buna ziua!
In 2009, mama a cumparat de la un magazin mai multe bunuri (rigips, parchet, etc) si a incheiat un contract cu patronul magazinului respectiv pt a-i plati in rate.
La cateva luni, a inceput sa mai sara cate o luna (nu mai efectua platile lunare regulat).
Patronul magazinului a inceput un proces sa-si recupereze suma de bani.
Mama s-a prezentat la proces, iar avocatul patronului i-a spus sa incerce sa plateasca si ei renunta la proces (evident, disctutie cu caracter informal, nu au semnat nimic).
Mama a reluat platile, neabandonate de altfel, crezand ca ei au incheiat procesul.
Din 2000 ron (restul de bani datorat) au transformat in 8000 ron (pentru ca la proces nu s-a mai dus nimeni, stiind ca e incheiat).
Procesul s-a terminat, iar acum e intre mama si executor.
Mentionez ca in timp ce procesul era in derulare, patronul a acceptat plati de la mama, inclusiv acum cateva zile (mama i-a dat 1200 ron din cei 2000 ron, i-a spus sa-i scada din cei 2000 ron, el a spus "Da" si, dupa ce a incasat banii, i-a dat chitanta cum ca ar fi cheltuieli de judecata)
Patronul (cu executorul) vor :1. sa platim cei 8000 ron (generati din cei 2000) sau 2. sa vindem apartamentul si sa achitam cei 8000

Ce parere aveti?
Cum/unde pot dovedi inselaciunea (are foarte multi bani si cred ca a dat spaga la OPC, cei de acolo il cunoasteau si i-au spus mamei sa se imprumute si sa achite ratele, inselaciunea nu ii intereseaza)?

E inselaciune actiunea de a-i spune unei persoane ca opresti procesul daca plateste, ea ulterior plateste, tu, ca patron, accepti banii si continui procesul, transformand suma din 2000 in 8000 ron???

In afara de OPC, ce alte institutii ar fi in masura sa ma ajute (DIICOT, Politia "normala", Garda Financiara, desi aici e posibil sa aiba iple?)

Intr-o saptamana mama trebuie sa ia legatura cu executorul care i-a spus ca-i permite sa plateasca cei 8000 ron in maxim 3 rate. Cu ce ar putea sa ma ajute un avocat?

Rog cu amabilitate sa va concentrati pe problema cu inselaciunea, dupa care restul...
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
alinrazvan, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:13, 17 August 2011
Inselaciune nu exista, in termeni populari se numeste prostie, ma scuzati. Sau delasare. Asta inseamna sa nu te mai duci la proces desi stii ca-l ai.
Avind probleme juridice , grave si destul de complicate, numai unui avocat va puteti adresa , ca doar nu o sa mergeti la un medic. El va va face mai multe actiuni (de suspendare a executarii , ........) si eventual va face minuni daca va gasi o modalitate disperata de a repune in termenul de recurs acel dosar. Poate aveti noroc daca va schimbati atitudinea fata de avocati si ii abordati cu increderea cuvenita specialistilor domeniului (apropos preferati la un transplant sa mergeti la mama Omida sau la o clinica?). Oricum plangerea penala nu suspenda executarea.
Consultati un avocat care ar putea suspenda executarea si repunerea pe rol a dosarului chiar daca sanse nu prea sunt.

Mama nu a primit citatii sa se prezinte la termene?
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
nu se mai trimit citatii la fiecare termen, o data luat in cunostinta papa (ati uitat de mica reforma:)))
A primit citatii, dar, luand in considerare buna-credinta a patronului, nu s-a prezentat.

Totusi, IMI VINE FOARTE greu sa cred ca "Inselaciune nu exista", e imposibil, e exact cand iei banii cuiva si nu respecti ceea ce anterior ai declarat
Chiar daca moral a inselat-o, nerespectand intelegerea.. legal, chiar nu ai ce face.. nu ai cum dovedi, nu exista elemente ce ar duce ca fapta sa se califice ca infractiune de inselaciune.
Mama nu si-a respectat angajamentul de plata.. patronul s-a vazut nevoit s-o actioneze in judecata.. chiar daca omeneste era sa sune si sa incerce sa-si recupereze amiabil banii ( aici nu ai cum sa-l contrezi )
Mai departe, i-a promis mamei ca renunta la judecata... daca ii da restul de bani. Aiurea promisiune si pacat ca ati crezut asta, patronul a platit un avocat si taxa de timbru.. nu prea vad de ce odata inceputa judecata, ar renunta la ea. Un element ce trebuia sa va dea de gandit sunt citatiile alea.. daca ar fi renuntat la judecata, nu aveati de ce sa mai fiti chemati.
Acum, daca a obtinut o hotarare.. s-a dus cu ea la executor.. executorul a cerut si el onorariu si cheltuieli ( deplasare la instanta, arhivare, trimitere somatii etc, etc).
s-a mers din greseala in greseala, din punctul meu de vedere, nu aveti ce face decat sa platiti, chiar daca e nedrept.
Puteti angaja un avocat sa se uite pe dosar si poate exista motive pt a depune o contestatie la executare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi executata de 2 ori numai ca executorul sa si ia partea lui de executare? angi30 angi30 buna ziua ,am si eu o problema cu o executare silita care consider ca s-a facut incorect de aceea va cer ajutorul in aceeasta problema.am facut un credit ... (vezi toată discuția)
Cum scap de o datorie la o institutie financiar nebancara andrea_u andrea_u Buna ziua. Scriu in numele prietenului meu: In 2006 am achizitionat o camera de luat vederi dintr-un magazin, plata facandu-se printr-o alta firma (institutie ... (vezi toată discuția)
Interdictie de intrare in supermarket terrorblade terrorblade Buna ziua oameni buni va deranjez cu o problema care ma deranjeaza: Acum o luna am fost sa cumpar o cutie de icre de la Profi, pretul afisat era mai mic ca ... (vezi toată discuția)