avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie

Buna ziua,am si eu o nelamurire
In luna noiembrie 2009 soacra mea a facut sotului meu un contract de donatie.cu uzu fruct viager si scutire de raport sotului meu,mentionez ca imobilul donat era mostenirea dansei dela parinti.,Contractul de donatie incheiat intre donatoare si sottulmeu are un act aditional in care a fost trecut beneficiar de uzufruct viager si socrul meu.La vremea respectiva notarul care a facut actele a garantat ca acest contract nu poate fi atacat.mai mentionez c sotul meu mai are un frate caruia i a fost lasat un apartament cu 4 camere care era propietatea socrilor mei nu stim forma prin care i a fost lasat act de donatie sau vinzare cumparare.in urma decesului soacrei mele relatiile dintre frati s au deteriorat acesta revendincind si acest imobil.In luna februarie socrul meu ne a spus k el vrea sa strice actul de donatie facut de soacra mea si vrea sa dea imobilul cumnatului meu.lucru pe care eu l am crezut imposibil deoarece el era doar beneficiar uzufruct.Astazi datorita unui presentiment m am uitat la judecatorie si am gasit numele sotului meu in calitate de pirit socrul si cumnatul fiind reclamant,intr un proces de succesiune. Sotul meu are domiciliul la imobilul mai sus mentionat unde locuieste socrul meu nu a primit nici o citatie pentru acest proces care a fost intentat din luna mai,socrul meu ascunzind acest fapt cu toate ca noi mergem zilnic acolo pentru a avea grija de el din cauza virstei.dilema mea este poate fi atacat contractul de donatie cu scutire de raport si uzufruct viager pentru socrul meu de catre celalalt frate al sotului meu si tatal acestuia?mai mentio
nez ca socrul meu ne interzice sa locuim acolo
Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: bkk , utilizator 23:03, 19 August 2011
Buna ziua mi a fost inmanata citatia si este actiune in reductiune asupara imobilului donat sotului meu din pacate ei au avut actele de donatie dar noi nu stim ce fel de actare cumnatul meu pe apartamentul primit dela socrii mei.In actiunea depusa se mai specifica ca sotul nu a fost de acord cu succesiunea pe cale amiabila ceea ce nu este adevarat.Daca contracttul de donatie este facut cu scutire de raport mai poate fi dezbatuta in masa succesorala?
Reductiunea si raportul sunt doua institutii diferite. La rapport sunt obligati doar descendentii si Sotul supravietuitor care vine in concurs cu descendentii, pt reductiune se face calculul atunci cand rezerva succesorala este incalcata. La rezerva au dreptul Sotul descendentii si ascendentii privilegiati adica parintii. Se pare ca in cazul dvs prin donatie s a incalcat rezerva si astfel bunul trebuie readus la calculul masei succesorale pentru a intregi rezerva succesorala. Nu are a face cu raportul sau scutirea de rapport.
pai cum a fost incalcata rezerva?reclamantii au deschis succesiune doar pe imobilul donat sotului meu,care era donatie primita de soacra mea dela parintii ei,nu au introdus in succesiune apartamentul bun comun al sotilor donat celuilalt fiu si restul bunurilor
Nu conteaza daca bunul era propriu sau ca donatia a fost scutita de rapport, daca a incalcat rezerva succesorala si anume pt Sotul supravietuitor, socrul 1/8, iar pt fratele sotului dvs 2/3, atunci acestia pot cere reductiunea pana la intregirea reservei succesorale. Se pare ca celalat apartament a fost instrainat prin vanzare cumparare din moment ce nu a intrat in masa succesorala, la dezbaterea succesiunii.
mie i mi suna a frauda si minciuna au facut intentionat totul,eu stiu ca toate bunurile se pun ,adica masina cecuri si etc ei au trecut doar imobilul donat sotului restul nu,au scris in actiune ca a fost invitat pe cale amiabila sa faca succesiune sotul meu dar nici nu a fost vorba de asa ceva,sotul meu are domicililul acolo si au tinut citatia ascunsa,eu m am uitat pe site si am gasit ca este data in judecata,deci abia am obtinut citatia dela socrul meu,au facut totul in ascuns cu buna stiinta,au luat actul din casa fara sa ne spuna ei stiiu ce act are sotul noi nu stim ce act are cumnatul.

Alte discuții în legătură

Donatarul decedat Ecom Ecom Buna ziua. Soacra mea are 2 copii, sotul mru si fratele lui.A facut act de donatie pentru fratele sotului meu, care ulterior a decedat. Acesta are un baiat. La ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala bkk bkk Buna seara am o mare dilema si parca nu mi se vorbrste in aceeasi limba.Ce este REZERVA SUCCESORALA?si cum se stabileste.faca sunt 2 frati unul primeste un ... (vezi toată discuția)
Donatia angeladiana angeladiana Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea ... (vezi toată discuția)