avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate comuna - imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate comuna - imobil

Buna ziua! Vin sa va cer sfatul intr-o anumita privinta: anul acesta - 2011, viitoarea mea sotie va achizitiona un apartament, prin credit bancar, credit cu ipoteca pe acel apartament. Anul viitor, in 2012 ne vom casatori. In mod normal acest apartament este proprietatea ei, ca bun dobandit inaintea casatoriei, deci nu va deveni bun comun. Mai mult este si grevat de ipoteca pe care ne-o impune banca (tin sa precizez ca nu exista posibilitatea sa fim amandoi cocreditori). In consecinta, ce posibilitati avem pentru a trece apartamentul in proprietate comuna in viitor? Refinantarea creditului dupa o anumita perioada, pe numele amandurora este o varianta posibila? Sau care ar fi variantele?
Va multumesc anticipat! O zi buna!
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
joe17, utilizator
Cel mai recent răspuns: joe17 , utilizator 22:42, 19 August 2011
Si refinantarea in timpul casatoriei poate fi o posibilitate, dar simpla contractare a creditului si echivaleaza si cu transmiterea dreptului de proprietate. Pana la achitarea integrala a creditului, apartamentul respectiv nu este proprietatea prietenei dv. Prin urmare, puteti lasa lucrurile asa cum sunt, iar la momentul casatoriei daca veti fi casatoriti, va fi bun comun.
Nu stiu daca am inteles bine, cred ca vroiati sa spuneti ca la momentul achitarii, daca vom fi casatoriti, va deveni bun comun. Totusi, pana la achitarea integrala(adica peste 30 de ani) in acte, ca proprietar figureaza viitoarea mea sotie, iar noi am dori sa figuram amandoi. Exista vreo posibilitate in acest sens?
Va multumesc pentru raspunsul prompt!

O zi buna!
Puteti cumpara si acum acest imobil pe cote parti, sa aveti fiecare 50% din imobil, dar e complicat daca banca nu va accepta ca si coplatitor.
Pentru ca va veti casatori in 2012, cand probabil va fi in vigoare noul cod civil, puteti incheia o conventie matrimoniala si puteti opta pt comunitatea conventionala, putand include atunci in comunitate acest bun.

Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns! Am fi urmat sugestia dvs cu cumparatul pe cote parti, dar din pacate nu se poate in momentul acesta. Probabil ca vom apela la varianta cu acea conventie matrimoniala, in care vom introduce bunurile noastre proprii dinaintea casatoriei, in comunitatea de bunuri. Asadar, efectul acelei conventii va fi crearea unei comunitati de bunuri aflate in devalmasie, exact ca bunurile dobandite in timpul casatoriei? Vor deveni bunurile incluse in comunitate, bunuri comune, dupa casatorie?
Multumesc inca o data pt ajutor!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sotia dvs. devine proprietara de la momentul intocmirii actelor la notaria si nu la momentul achitarii creditului.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
Gabriel Trifu, Avocat

Alte discuții în legătură

Este posibila o reipotecare ? de novo de novo Am achizitionat in dec 2011 un apartament prin credit ipotecar. La momentul respectiv nu eram casatorit. Acum m-am casatorit si as dori sa stiu daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Devenire coproprietar Adionita Adionita Bună seara In urma cu 5 ani, prietena mea a contractat un credit prima casa pentru un apartament. A fost contractat doar de ea deoarece eu nu aveam job la ... (vezi toată discuția)
Cum procedez ca un bun propriu sa devină bun comun? Nicolae83 Nicolae83 Acu trei luni am cumpărat un apartament prin programul prima casa fiind necăsătorit si doresc ca viitoarea mea soție sa beneficieze si ea de drepturi ... (vezi toată discuția)