avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum procedez ca un bun propriu sa devină bun comun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum procedez ca un bun propriu sa devină bun comun?

Acu trei luni am cumpărat un apartament prin programul prima casa fiind necăsătorit si doresc ca viitoarea mea soție sa beneficieze si ea de drepturi asupra acestui bun.Cum trebuie sa procedez?
Buna ziua,
la incheierea casatoriei alegeti prin conventie notariala comunitatea de bunuri.
Sunt mai multe variante, fiecare cu efectele ei juridice.
Puteti dona acum, puteti vinde o cota, puteti face demersurile dupa casatorie. Dar in caz de deces, divort, fii, fiecare varianta poate avea urmari diferite, de aceea trebuie sa intelegem exact ce doriti si dv. sa intelegeti etectele actelor pe care le veti face.
Prin conventia incheiata in forma autentica, ad validitatem,dumneavoastra si sotul dumneavoastra veti opta ca regimul de bunuri dobandite si de datorii contractate sa fie guvernat de normele juridice aplicabile regimului comunitatii conventionale.

Regimul comunitatii conventionala se caracterizeaza prin faptul ca se pot include , in tot , sau in parte bunurile dobandite anterior incheierii mariajului ,dar si datoriile proprii.

In cazul in care nu alegeti acest regim, al comunitatii conventionale, este aplicabil regimul comunitatii legale ( ce se caracterizeaza prin faptul ca bunurile dobandite inainte de casatorie sunt proprii , iar cele dobandite de la data incheierii casatoriei sunt comuna, proprietate comuna devalmasa, nefiind individualizata cota -parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate ).

Asadar, pe cale notariala, in cazul in care exista intelegere din partea sotului dumneavoastra, puteti incheia o atare conventie, cu posibilitatea de a schimba regimul matrimonial.


Dumneavoastra puteti alegere sa includeti in comunitate bunul propriu al sotului.

Sotii pot stabili cota -parte din dreptul de proprietate pentru bunurile dobandite.




Succes.


Fiind luat prin programul prima casa aveti interdictie de instrainare 5 ani.
La casatorie puteti adopta regimul comunitatii conventionale de bunuri si include atat casa cat si creditul in categoria celor comune, insa cel mai probabil veti avea nevoie pt asta de acordul bancii ci a fondului de garantare.

Eu as zice sa mai asteptati. Va puteti linisti nevasta, are un drept de creanta pt ratele pe care le veti plati impreuna, in paguba nu ramane. Peste ceva timp, puteti schimba si regimul matrimonial, mai vedeti.


Poate incheia promisiuni sau altele, insa depinde care este scopul, cine a contribuit la pret, cine i-a ajutat cu bani, care este situatia de la baza si daca ideea de proprietate comuna corespunde acesteia sau deviaza de la ea.

Alte discuții în legătură

Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial Pupazica Pupazica Buna ziua. Urmeaza sa ma casatoresc.Sotul meu a luat prin prin programul \\"prima casa\\" un apartament pe numele lui. Doresc ca dupa casatoriei sa fim ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau comun Pasadena Pasadena Buna ziua! Sotia mea a cumparat apartamentul inainte de casatorie. Dupa 4 luni ne am casatorit. Se poate considera bun comun sau apartine sotiei? Va multumesc ... (vezi toată discuția)