avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Avem o chitanta de mana "tranlativa" de proprietate din 1977.

In chitanta se mentioneaza expres ca "cumparatorul" intra in posesia imobilului.

Impozit insa a platit "cumparatoul" dar pe numele "vanzatorului" - deci a platit in drept "vanzatorul".

Dupa revolutie - a platit "cumparatorul" impozit (adica cca. 18 ani.)

Problmea care se pune este de a uzucapa.

Martori exista care sa ateste ca "cumparatorul" a posedat neintrerupt sub numne de proprietar.

Acum se pune problema cu dir taxe si impozite. - este obligatoriu ca uzucapantul sa fi pltit impozit ?

Cel mai recent răspuns: ContSters63637 , utilizator 17:32, 28 August 2008
Problema ar fi ca daca plata impozitului s-a facut pe numele vinzatorului ar opera o prezumtie simpla ca nu ar fi stapinit sub nume de proprietar, insa plata fiind un fapt juridic se poate proba cu orice mijloc de proba, inclusiv martori. Deci intr-o eventuala actiune in constarea uzucapiunii se poate invoca acest lucru cu succes.
In speta prezentata de dvs., daca vanzatorul locuieste sau locuia in acelasi judet in care domicilia si cumparatorul, este incidenta uzucapinuea scurta, de 10 ani, avand in vedere ca exista si un act. Asadar, procedura constatari dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune poate fi demarata cu succes.
dumitru2000 a scris:

Avem o chitanta de mana "tranlativa" de proprietate din 1977.

Atentie! In ipoteza in care chitanta transfera dreptul de proprietate, invocarea uzucapiunii nu mai este nici necesara, dar nici posibila iar in cazul in care actul provine de la adevaratul proprietar, uzucapinea este de neconceput.
Esential de stiut in ce zona a tarii se afla imobilul!
Ar mai fi o "mica" problema.

dupa revolutie, "cumparatorul" a facut act de vanzare-cumparare autentic cu urmasul "vanzatorului" insa doar pe jumatate din teren.

Ar putea acum sa vina urmasii urmasului 'vanzatoirului" -pentru ei vor fi chemati in judecata - si sa zica ca 'cumparatorul" nu a posedat neintrerupt si sub nume de proprietar din anul 1977 -data chitantei de mana- si pana acum, de vreme ce au cumparat prin act autentic jumatate din teren dupa revolutie ? Pot invoca astfel ca nu a posedat sub nume de proprietar etc. ?
nu este obligatoriu ca dvs sa fi platit impozit de vreme ce condtiile posesiei, a termenul defipt de lege pentru a uzucapa si a calitatii procesual pasive suntindeplinite

Alte discuții în legătură

Mod de dobandire a proprietatii Lucian27 Lucian27 Buna ziua, Am cumparat un imobil, teren si constructie in 1980. Vanzatorul a decedat in 1987,iar imobilul meu a intrat in patrimoniul statului, in calitate ... (vezi toată discuția)
Schimb teren cu chitanta de mana, cum se perfecteaza acte? ContSters211629 ContSters211629 in urma cu 12 ani am facut un schimb de teren (1000mp cu 300 mp) cu chitanta de mana. In urma cu doi ani a decedat proprietarul (unul din soti) iar urmasii nu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)