avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea CIM cu art. 55, lit.b) din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea CIM cu art. 55, lit.b) din Codul Muncii

1.daca un contract de munca inceteaza in baza art.55 lit b (initiativa vine din partea salariatului) mai este nevoie de preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:17, 9 Noiembrie 2013
1. Codul muncii spune:
Art. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
...
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
...
2. - Asadar cererea trebuie facuta de salariat dupa ce discuta cu angajatorul si pica amandoi de acord asupra datei de incetare a CIM.
- Este posibil ca angajatorul sa solicite cateva zile pentru a-si cauta un om in loc.
- Asta nu inseamna preaviz ci decurge din intelegerea intre parti.
am inteles...dar daca angajatul, fara a discuta in prealabil cu angajatorul, se prezita in data de 22.08.2011 la servici cu o cerere prin care solicita incetarea raporturilor contractuale de munca cu ziua de 23.08.2011?
Depinde de intelegerea angajatorului : s-ar putea sa spuna DA sau sa-ti ceara cateva zile pt gasirea unui inlocuitor ( asa cum a precizat si d-nul Valeriu ) .
anamariagroza a scris:

am inteles...dar daca angajatul, fara a discuta in prealabil cu angajatorul, se prezita in data de 22.08.2011 la servici cu o cerere prin care solicita incetarea raporturilor contractuale de munca cu ziua de 23.08.2011?


De ce nu te prezinti mai simplu cu o cerere de Demisie in acest caz ??
Normal incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor se face prin acord scris intre cele doua parti urmata de Decizia de incetare , nu prin cerere unilaterala .
demisia am sugerat-o si eu vineri cand un angajat al institutiei la care lucrez s-a prezentat cu cererea de incetare a raporturilor contractuale de munca...problema e ca potrivit art. 79 alin1, e necesar preaviz, iar angajatul nu vrea sa-l accepte....

Alte discuții în legătură

Demisie fara invocare lege? cataradu cataradu este important ca in cererea de demisie sa fie specificat vreun articol din Codul Muncii sau poate fi trecut doar motivul acesteia. Initial pe 1.04.2011, seful ... (vezi toată discuția)
Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau acordul partilor Laura665 Laura665 va rog sa imi spuneti si mie in actuala reglementare care sunt articolele pentru demisia cu preaviz si care sunt pt demisia cu acordul partilor. am cautat ... (vezi toată discuția)