Buna ziua! Am nevoie de un sfat. La intretinere de cateva luni ni se trece la o rubrica "Protocol apa", pierderile furnizorului de apa, deci cele care nu sunt inregistrate de apometrul asociatiei (diferenta intre consumul apartamentelor si cel inregistrat de apometru de apa rece de la intrarea in scara). Am tot platit cate 8 mc pe apartament. Problema este ca la parter sunt niste societati comerciale care nu fac parte din asociatie, dar al caror consum este inregistrat de catre apometrul asociatiei (nu este normal ca nu fac parte din asociatie, dar nu asta conteaza acum) si care au contract individual cu furnizorul de apa. Aceste firme nu platesc acele pierderi "protocol apa" si cred ca nu este normal. Vreau sa atentionez in scris acest lucru presedintelui (stie situatia, nu i se pare normala, dar zice ca ce poate face el daca asa e protocolul impus de primarie?) si sa faca o sesizare, dar unde trebuie sa o faca? Chiar nu stiu, va rog, ajutati-ma!
cere acel protocol de la presedintele asociatiei, studiaza-l sau du-te la un avocat cu el,poti incerca si la protectia consumtorului.dupa ce o sa intri in posesia lui mai vorbim.
Legea 230/2007 supune aprobarii Adunarii generale si mai cu seama Comitetului Asociatiei,orice act de inchiriere,concesiune sau chiar vreun protocol fiind!Deci cel puntin Comitetul si presedintele Asociatiei le-au semant acele acte,si le cunosc!Le pot denunta
daca sunt dezavantajoase pentru Asociatie!Consultati-va cu un avocat si sesizati in penal Comitetul Asociatiei si...presedintele !
Primaria nu poate impune niciun protocol pe proprietatea comuna a asociatiei. Asta sa fie clar!
Probabil ca primaria a impartit ea ordinea, dar e o ordine stramba.
Presedintele dv. poate notifica acele societati comerciale sa incheie o intelegere scrisa cu asociatia prin care, pe baza cotei-parti indivize, sa participe la plata acestor pierderi de apa.
Daca aceste societati nu vor sa dea curs unei asemenea invitatii, asociatia le poate taia accesul la apa, debransandu-le. Aceste societati se aprovizioneaza cu apa de pe spatiul si din coloana asociatiei de proprietari.
Dar, e de citit si protocolul si vazut daca vreun presedinte al asociatiei nu va fi semnat acel protocol pagubos. Si chiar si asa aceasta problema se poate rezolva prin deschiderea subiectului pierderilor de apa.
Presedintele asociatiei ii reprezinta pe proprietari, nu pe altcineva, de salta din umeri, mai ales ca sta in puterea lui sa incerce sa rezolve problema.
Pierderile de apa nu sunt ale furnizorului, ci ale beneficiarilor de apa situati dupa contorul de bransament, fie prin citiri eronate, fie prin diferenta de clasa de precizie a contoarelor individuale etc.