avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general REEVALUARE SOLD FURNIZORI SI CLIENTI EXTERNI
Discuție deschisă în Contabilitate în general

REEVALUARE SOLD FURNIZORI SI CLIENTI EXTERNI

SOLDUL CONTULUI 401 SI 4111 PENTRU FURNIZORII SI CLIENTII EXTERNI (MONEDA EURO) SE REEVALUEAZA LA 31.12. AL FIECARUI AN SAU LA SFARSITUL FIECAREI LUNI?

vA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:09, 20 August 2011
Poate va ajuta urmatorul material luat de la adresa de net [ link extern ]
30. Evaluare lunara datorii si creante
In conformitatea cu art. 186 din OMFP 3055/2009 la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. in acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
Totodata, art. 185 alin. (9) mentioneaza foarte clar ca diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Atunci cand creanta sau datoria este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta rezultata este recunoscuta in acea luna.
Atunci cand creanta sau datoria este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb, survenita in cursul fiecarei luni.
Asadar, aceasta operatiune nu implica modificarea bazei de impozitare si nicidecum facturarea diferentei. Va rog sa gasiti mai jos monografia pentru reevaluarea datoriilor/creantelor.
Inregistrarea reevaluarii datoriei in valuta, la sfarsitul lunii
Cheltuieli din diferente de curs valutar 665 = 401
sau
401 = 765 Venituri din diferente de curs valutar
inregistrarea diferentelor de valoarea la decontarea datoriei in valuta:
Alte cheltuieli financiare 668 = 401
sau
401 = 768 Alte venituri financiare
inregistrarea reevaluarii creantei in valuta, la sfarsitul lunii
Cheltuieli din diferente de curs valutar 665 = 411
sau
411 = 765 Venituri din diferente de curs valutar
inregistrarea diferentelor de valoare la decontarea creantei in valuta:
Alte cheltuieli financiare 668 = 411
sau
411 = 768 Alte venituri financiare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente curs valutar cateldestept cateldestept Facturez unui client din Austria 1000euro+TVA (prestari servicii impozabile in Romania).In momentul incasarii facturii va fi un curs valutar diferit fata de ... (vezi toată discuția)
665/765 si 668/768 - conform ordin 3055 romicichi romicichi Buna ziua. Din cate am inteles, se folosesc 665/765 pt. evaluarea creantelor, datoriilor , disponibilitatilor din banca,casa, etc. exprimate in valuta, iar ... (vezi toată discuția)
Contract leasing tatiana1 tatiana1 La un contract de leasing in EURO conform Ordin 3055/2009 cont 665 sau 765 , o societate care a cumparat are obligatia de a inregistra in contabilitate ... (vezi toată discuția)