avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Transfer actiuni - depozitarul central
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Transfer actiuni - depozitarul central

Buna ziua!

Dupa ce mama mea a decedat, doresc sa transfer actiunile dobandite de aceasta prin programul de privatizare in masa (cuponiada).
Succesiunea a fost facuta in anul 2009 si atunci a fost trecut in certificatul de actionar de catre notar certificatul de actionar cu urmatoarea formulare "mobile: un Certificat de actionar nr..../12.08.1996 avand un numar de 164 actiuni detinute la .... inscrisa in registrul actionarilor la pozitia nr.....".
De la data atribuirii cuponului si pana la data efectuarii succesiunii societatea a efectuat diverse majorari de capital cu acordare de actiuni gratuite astfel ca in momentul efectuarii succesiunii nr. actiunilor in proprietatea mamei mele era mult mai mare (cca 2000).
Cei de la depozitarul central vor sa imi transfere in acest moment doar 164 actiuni din cele 2000 datorita faptului ca doar aceste actiuni sunt trecute in certificatul de mostenire. Nu tin cont de faptul ca singurul document care atesta proprietatea asupra acestor actiuni era acel cupon (certificat de actionar) care avea inscris nr. de actiuni de la data emiterii lui.
Este corecta pozitia lor?
Pot face altceva decat refacerea certificatului de mostenitor pentru ca depozitarul central sa imi transfere toate actiunile detinute in acel moment de mama mea?
Problema e ca o parte dintre mostenitori (printre care si fii sau ficele unor mostenitori decedati) care au renuntat la mostenire in favoarea mea nu se afla in tara si cheltuielile efectuate cu o eventuala refacere a certificatului de mostenitor depasesc cu mult valoarea actiunilor pe care doresc sa mi le transfer in acest moment.

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
iuvri, utilizator
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 15:55, 22 August 2011
Trebuie sa solicitati documente privind majorarea de capital de la societatea emitenta a actiunilor. Apoi, cu acele documente sa solicitati, notarului emiterea unui supliment de certificat de mostenitor. Costa, dar aceasta este rezolvarea. Pozitia depozitarului central este corecta , atata timp cat pe numele dvs nu figureaza decat 164 de actiuni, asa cum se mentioneaza in certificatul de mostenitor. Restul actiunilor raman pe numele mamei decedate, urmand ca transferul lor sa se faca printr-un supliment la certificatul de mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - actiuni bitz2 bitz2 Am primit in 1998 prin hotarare judecatoreasca, 42 actiuni, reprezentand un cupon de actiuni.In momentul de fata cuponul respectiv are 8500 actiuni.cum ... (vezi toată discuția)
Actiuni mihaela david mihaela david Sotul meu ,decedat in luna iunie 2010,a fost actionar la o societate care a intrat in insolventa in luna septembrie 2010. Care este calea legala a ... (vezi toată discuția)
Mostenire actiuni sif transilvania 1324 1324 Buna ziua am mostenit doua certificate de actionar in valoare de 975000 lei vechi la sif Transilvania, sant pe numele tatalui si mamei care au decedat , pot sa ... (vezi toată discuția)