avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copii in plasament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copii in plasament

ce conditii trebuie sa indeplineasca o familie pentru a lua un copil in plasament?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:08, 22 August 2011
Persoana sau familia care primeste un copil in plasament trebuie sa aiba domiciliul in Romania si sa fie evaluata de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in plasament.

Plasamentul copilului care nu a implinit varsta de 2 ani poate fi dispus numai la familia extinsa sau substitutiva, plasamentul acestuia intr-un serviciu de tip rezidential fiind interzis. Prin exceptie, se poate dispune plasamentul intr-un serviciu de tip rezidential al copilului mai mic de 2 ani, in situatia in care acesta prezinta handicapuri grave, cu dependenta de ingrijiri in servicii de tip rezidential specializate.

La stabilirea masurii de plasament se va urmari:
plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsa sau la familia substitutiva;
mentinerea fratilor impreuna;
facilitarea exercitarii de catre parinti a dreptului de a vizita copilul si de a mentine legatura cu acesta.

Masura plasamentului se stabileste de catre comisia pentru protectia copilului, in situatia in care exista acordul parintilor sau de catre instanta judecatoreasca, la cererea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.

Legea aplicabila este 272/2004

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia copilului dascalescudan dascalescudan Cum poate fi obtinut plasamentul familial pentru un copil sau chiar doi copii care sint deja in sistemul de ocrotire sociala a copiilor, aflati in plasament in ... (vezi toată discuția)
Venit copil GabrielC93 GabrielC93 Am o nepotica care urmeaza sa implineasca doi anisori. Situatia ei este mai delicata, deoarece mama ei are 17 ani si nu e interesata de ea, iar tatal nu a ... (vezi toată discuția)
Plasament familial ascene ascene Este normal ca tatal copilului sa locuiasca la acelasi domiciliu cu minorul dat in plasament familial bunicii, sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca ... (vezi toată discuția)