avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PF nu am mai platit contributia la pensie? Care sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PF nu am mai platit contributia la pensie? Care sunt urmarile?

Buna ziua,

Din 2008 plateam ca un simplu cetatean, persoana fizica ,fara loc de munca sau alte beneficii, cate 100 lei lunar contributia la pensie.
Din ianuarie 2011, aceasta s a marit la 222. In luna februarie 2011 am mers la Casa de Pensii(Tulcea) si am spus doamnei de la ghiseu ca doresc sa incetez plata contributiei. Tot in februarie 2011 am intrebat o daca e nevoie sa semnez sau sa fac vreo cerere ca nuu mai pot plati. Mi s a spus ca in termen de 3 luni daca nu platesc mi se reziliaza contractul.
Pe 19 august 2011 primesc la cutia postala, o decizie din partea casei de pensii in care sunt buna de plata vreo 1400lei,
Nu am de unde plati..
Pe decizie apare ca daca nu platesc suma de 1400lei la trezorie sau la caseria casei de pensii in termen de 15 zile mi se va rezilia contractul.
Ok... ok.. se reziliaza..dar ce se intampla cu banutii pe care din senin trebuie sa i dau....???
Vor veni executari slite??
Se vor adauga penalizari ?
Cine ma poate ajuta??

Cu respect,

MV
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 23 August 2011
Trebuia sa faceti cerere de reziliere a contractului , atunci cand ati mers la casa de pensii .. acum sunteti bun de plata ... daca nu platiti , contractul se va rezilia si apoi se va proceda la executarea silita a dvs.
Atat timp cat nu v-ati manifestat vointa, in scris, de incetare a prevederilor contractuale el isi produce efectele pana la final. Subscriu la cele de mai sus.
Dar" tanti" sta degeaba la birou? Putea sa-i comunice clar pasii pe care trebuie sa-i urmeze,nu sa-i dea un raspuns evaziv"las',ca merge si asa!". Acum omul e bun de plata si va mai avea si alte griji, si, desi nimeni nu poate invoca necunoasterea legii, este intotdeauna foarte dificil pentru oameni sa fie informati.
Intr-adevar, potrivit principiului ca nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii (nemo ignorare legem censetur), titularul unui drept este prezumat ca a avut cunostinta de reglementarea respectiva.

In cazul neachitarii la termen, potrivit legii, a contributiilor datorate bugetului asigurarilor sociale de stat de persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) din Legea nr.263/2010, casele teritoriale de pensii procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite, conform dispozitiilor legale privind executarea creantelor bugetare.

Neplata contributiei de asigurari sociale la termenele prevazute de lege genereaza plata unor dobanzi si penalitati de intarziere calculate pentru fiecare zi de intarziere, pana la data achitarii sumei datorate, inclusiv.
Precum, in mod frumos, a spus colegul freelis, nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legi. Deci....? Sorry dar trebuie sa platiti. Alte lucruri legate de functionarii de la birou/ghiseu nu are nici un fel de importanta. Este si obligatia dumneavoastra de a cunoaste legislatia. Faptul ca in mod nejustificat nu ati dorit sa va informati va aduce in situatia de a fi culpabil.

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma!!!! simonetta_teo simonetta_teo in 2007 mi-am facut un contract de asigurare ca sa-mi mearga vechimea ca nu lucram de putin timp si vroiam un copil(stiind ca iti trebuie 12 de cotizare).m-am ... (vezi toată discuția)
Anulare declaratie somaj facuta pe baza oug 58 Popu Popu Cum se face chestia asta, se merge din nou la somaj si se face cerere prin care sa se anuleze contractul cu ei sau nu trebuie facut nimic in acest sens (doar ... (vezi toată discuția)
Extras de cont de la cas gmadalina gmadalina Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema pe care o intampin. Am incheiat un contract cu Casa de Asigurari Sociale in 02.05.2012 pentru ... (vezi toată discuția)