avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua, as dori un sfat: am primit citatie de la un notariat sa ma prezint la dezbatere succesiune dupa decesul mamei mele.;intrebare: ce trebuie sa fac acolo?mentionez ca sotul supravietuitor nu este si tatal meu biologic;el are un copil dintr-o casatorie anterioara pt.care a platiti pensie alim,;auto.la cine ramane?el vrea sa vanda apart. in care a locuit ;s-a recasatorit la 6 luni de la decesul mamei mele.Astept raspuns, multumesc
:sorry:
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 18:26, 24 August 2011
La notar se dezbate succesiunea pe cale amiabila. daca nu sunteti de acord cu propunerea sotului mamei, nu sunteti obligat sa o acceptati. este bine, totusi, sa mergeti la notar, sa aflati varianta propusa de sotul supravietuitor. daca nu sunteti de acord, succesiunea de va dezbate in fata instantei de judecata.

daca apartamentul in care a locuit cu mama dvs, este cumparat impreuna de cei doi, in timpul casatoriei, sotul mamei are dreptul legal la 1/2 din apartament, iar mama dvs la 1/2. Astfel ca, va fi de impartit doar cota de 1/2 apatinand mamei dvs, restul fiind proprietatea exclusiva a sotului. din aceasta cota de 1/2 care se imparte, sotul are, in calitate de sot supravietuitor, dreptul la 1/4, iar copiii ( doar dumneavoastra, daca nu mai aveti frati), primesc cota de 3/4.
cel mai probabil, tatal va primi apartamentul, urmand sa va achite dvs o sulta (o suma de bani) egala cu cota dumneavoastra.

la fel se intampla cu absolut toate bunurile dobandite de cei doi soti in timpul casatoriei.
Se dezbate succesiunea. Dvs aveti 3/4 iar sotul 1/4 din bunurile exclusiv ale mamei dvs, si aceleasi cote din cota de 1/2 din bunurile comune. Dupa eliberarea certificatului de mostenitor, puteti face partaj al bunurilor, conform cotelor din certificatul de mostenitor. Bineinteles ca acest partaj daca nu exista bunuri de acceasi valoare pe care sa le impartiti se face contra unei sulte pe care o va primi unul din copartajanti.
multumesc frumos, dar nu m-m lamurit:fata lui(din alta casatorie)?dar bunurile din apart?dar cont bancar deschis pe numele mamei si pe care el l-a golit dupa decesul mamei/ cand s-au mutat in acest oras , au vandut in Buc. un apartamenmt ultra centrall si au luat un altul(mai mic)si o masina. mi-e teama
multumesc, mirela741 !deci pot sa nu fiu de acord cu propunerile lui ; el sigur vrea sa vanda apart.,sa-si pastreze masina dar, am uitat ceva: locul de veci din Bucuresti, cum se imparte(mormant mama mea si bunic matern)

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa mama stefanica1975 stefanica1975 Buna ziua, Mama mea a decedat in martie 2013,la data aceea fiind casatorita si detinand impreuna cu sotul un apartament si mostenind dupa mama acesteia o ... (vezi toată discuția)