avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctionare angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctionare angajati

Dragii mei, Buna ziua! Am nevoie de o lamurire. Ce optiuni are un sef de unitate de a-si sanctiona subalternii, atunci cind acestia sunt platiti cu salariul minim pe economie? Este adevarat ca nu este legala penalizarea din salar, atita timp cit e vorba de salariul minim? Cum altfel se pot sanctiona niste angajati care nu isi indeplinesc in mod repetat sarcinile de serviciu? Va rog sa-mi detaliati putin procedura. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: contima , utilizator 17:34, 29 August 2008
Art. 263 din codul muncii spuen ca angajatorul dispune de prorogative disciplinara avand dreptul de a aplica, potrivit legii sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara...nu stiu de existenta unei prevederi legale care interzice sanctionarea salariatilor incadrati cu salariul minim pe economie...
Contractul colectiv de munca uni la nivel national pe anii 2007-2011 care se plica tuturor salariatilor din Romania...
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai
inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie
o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un
reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare
inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
(4) In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au
fost savarsite, precum si orice date concludente dupa care sa se poata stabili existenta
sau inexistenta vinovatiei. Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat sunt
obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (4) fara
un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea
cercetarii disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor
aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(7) Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in
aparare probele pe care le considera necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sanctiuni disciplinare dupa finalizarea
cercetarii.
(9) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese verbale.
(10) La stablirea sanctiunii se va tine seama de cauzele si gravitatea faptei, de
imprejurarile in care fapta a fost comisa, gradul de vinovatie al salariatului, eventualele
sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(11) In baza propunerii comisiei de disciplina angajatorul va emite decizia de
sanctionare.
1. Art.159(3) din Codul muncii spune: :angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
2. Pentru a sanctiona salariatii, angajatorul trebuie sa aplice dispozitiile art.263-268 din Codul muncii.
Mi se pare dubios ca un angajator nu stie cum sa sanctioneze un salariat. Din ce stiu eu, la asta se pricepe cel mai bine.
Inseamna ca nu are nici Regulament intern, cerut de art.257-262 din Codul muncii, unde sunt trecute toate abaterile disciplinare si modul de sanctionare.
3. O sanctiune este si desfacerea disciplinara a contractului individual de munca, dar tot cu respectarea procedurii legale (vezi art.263-268 amintite mai sus).

Colegul meu v-a dat, mai sus, o parte din articolele din Codul muncii pe care sa le utilizati.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
contima a scris:

Dragii mei, Buna ziua! Am nevoie de o lamurire. Ce optiuni are un sef de unitate de a-si sanctiona subalternii, atunci cind acestia sunt platiti cu salariul minim pe economie? Este adevarat ca nu este legala penalizarea din salar, atita timp cit e vorba de salariul minim? Cum altfel se pot sanctiona niste angajati care nu isi indeplinesc in mod repetat sarcinile de serviciu? Va rog sa-mi detaliati putin procedura. Multumesc.


Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Pentru ca o faptă săvârşită de un salariat să fie calificată abatere disciplinară este necesar să fie analizate elementele constitutive ale faptei, a căror întrunire să justifice aplicarea răspunderii disciplinare.
Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.
Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima fază a acţiunii disciplinare şi are scopul de asigura atât dreptul la apărare al salariatului cât şi de a furniza angajatorului date şi informaţii care să conducă la o evaluare obiectivă a situaţiei. Excepţia de la această regulă o constituie avertismentul scris pentru care nu este obligatorie cercetarea. Măsura sancţiunii disciplinare dispusă înaintea efectuării cercetării disciplinare prealabile, este lovită de nulitate absolută.
În vederea cercetării disciplinare prealabile, salariatul urmează să fie convocat în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se : obiectul; data; ora; locul întrevederii.
În cursul cercetării, salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să aducă toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare. De asemenea, salariatul poate fi asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, în virtutea scopului pentru care aceste organizaţii sunt constituite, de a apăra drepturile membrilor lor.
Discuţiile purtate între reprezentatul angajatorului desemnat să efectueze cercetarea prealabilă şi salariat se consemnează într-un proces verbal ce are rolul de a reda împrejurările şi condiţiile în care a fost săvârşită abaterea, precum şi declaraţiile autorului acesteia.
Refuzul salariatului de a face declaraţii cu privire la fapta săvârşită, sau neprezentarea acestuia potrivit notificării, se consemnează, de asemenea, într-un proces verbal.
Următoarea fază a cercetării va fi stabilirea sancţiunii disciplinare ce va fi aplicată salariatului în raport de gravitatea faptei.

Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Valabilitatea deciziei de sancţionare este condiţionată de respectarea ambelor termene cumulativ.
conform codului mincii poti sa il sanctionezi inclusiv cu 10% din salariu respectand procedura prealabila
contima a scris:

Dragii mei, Buna ziua! Am nevoie de o lamurire. Ce optiuni are un sef de unitate de a-si sanctiona subalternii, atunci cind acestia sunt platiti cu salariul minim pe economie? Este adevarat ca nu este legala penalizarea din salar, atita timp cit e vorba de salariul minim? Cum altfel se pot sanctiona niste angajati care nu isi indeplinesc in mod repetat sarcinile de serviciu? Va rog sa-mi detaliati putin procedura. Multumesc.
"Contima", Codul muncii este clar la sanctiunile pe care le poate aplica angajatorul acelor angajati indisciplinati care nu-si respecta acele puncte prevazute in contractul individual de munca, cu privire la munca pe care o presteaza in cadrul societatii comerciale, Nu se pune in discutie faptul ca sunt angajati pe salariul minim brut pe economie! Daca nu-si indeplinesc sarcinile de servici, producand angajatorului pagube, atunci sa plateasca pentru nemunca! In rest, sa aveti in vedere ce au scris"luciandumitru" si "elis"!

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Conditiile in care se poate desface un cim pe motiv indisciplinar? M.Dacian M.Dacian In ce conditii si care sunt pasii pe care un angajator ii urmeaza daca vrea sa desfaca contractul de munca pe motiv indisciplinar? Iar angajatul cum se poate ... (vezi toată discuția)
Desfacerea cim pentru absente nemotivate j0lli3 j0lli3 Buna ziua. Intrebarea mea este: In cazul in care doresc incetarea CIM al unui angajat din cauza absentarii acestuia de la locul de munca timp de 30 zile , care ... (vezi toată discuția)