avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tichete de masa

buna ziua. as dori sa ma lamuriti cu o problema: la societatea unde lucrez eu ne-a luat din salarul negociat si ne-a dat in schimb bonuri de masa. e normal sa ma oblige sa primesc aceste bonuri? ieri i-am explicat sefului meu ca am nevoie de bani si nu de bonuri, dar a zis sa ma descurc cum pot...
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:28, 24 August 2011
Buna ziua,
Stimata doamna,
Mu este normal sa procdeze asa cu dumneavoastra, si cu nici unul dintre salariati...
Dreptul dv. la salariu este garantat prin contractul de munca pe care l-ati semnat, asemenea legea fndamentala in materie , obliga angajatorul la plata salariului...
Depinde acuma daca pe fluturas apare trecuta suma in lei pe care trebuia sa o primiti in mod normal, ori in situatia aceasta nu se justifica acele bonuri...
E destul de dificil sa deschideti o astfel de discutie cu patronu dv. insa ea are doua posibilitati: fie va considera tupeista si riscati sa fiti data afara caz in care il puteti da in judecata... ori va apreciaza parerea si o sa ina cont de ea...in sensul ca nevoia dv. este de bani nu de bonuri..

Cu stima!
Nu este legal sa se modifice o clauza a cim,reprezentata de salariul de incadrare,fara acordul dvs.indiferent ca este vorba despre o crestere sau o diminuare a acestuia, cu acordare de tichete de masa.
Sesizati ITM ul!


@sebastian,

Pe stat va aparea salariul diminuat desigur,valoarea tichetelor se va cumula la venitul brut din salariu si se va impozita cu 16%.
Prin acesta masura,angajatorul urmareste sa-si diminueze cheltuiala cu personalul,avand in vedere ca asupra tichetelor nu se aplica contributiile obligatorii,ca in cazul sumelor provenite din salariu.
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
ContSters136493, utilizator
Conform codului muncii:
ART. 154 (1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
Deci plata se face in bani, nu in natura,tichete de masa sau sticle de lampa.
Nu despre acest aspect este vorba,angajatul primeste salariu pt. munca prestata,dar problema este ca acesta i-a fost diminuat,fara acordul sau,ceea ce este ilegal!
Problema e ca pe statul de plata ne-a trecut minimul pe economie si restul de salar ni-l da la negru. Deci angajatorul (exploatatorul) imi da acum mai putin din partea de la negru, reprezentand contravaloarea tichetelor de masa. Deci practic nu am nimic de zis... Ba chiar am incercat sa-i explic cat se poate de frumos si omeneste ca nu-mi e bine ce mi-a facut, dar degeaba...

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa... Cezar66 Cezar66 Buna ziua Am urmatoarea situatie... Pot acorda unui salariat cu CIM (lucreaza doar sambata si duminica) numai bonuri de masa ? Dar unui salariat care are ... (vezi toată discuția)
Daca primesc tichete de masa mi se reduce din salariu androidu androidu Salutare. Daca primesc bonuri de masa atunci patronul are dreptul sa mi scada din salariu , contravaloarea bonurilor ? Si a doua intrbare, unde pot afla daca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am nevoie de ajutor nu știu legile... am salariul ... darialin darialin Buna ziua! Am nevoie de ajutor nu știu legile... Am salariul minim și mărirea din ianuarie anul acesta cea de 135 lei nu am primit-o pe cardul de salariu. ... (vezi toată discuția)