avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Am nevoie de ajutor nu știu legile... Am ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Am nevoie de ajutor nu știu legile... Am salariul ...

Buna ziua!
Am nevoie de ajutor nu știu legile...
Am salariul minim și mărirea din ianuarie anul acesta cea de 135 lei nu am primit-o pe cardul de salariu. In schimb am primit bonuri in valoare de 200 lei pe un card. Este legal așa ceva? Nu trebuia să ne de-a oare și bonuri și mărirea de 135 lei? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:27, 4 Martie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Marirea da, bonuri numai daca sunt prevazute in c.i.m., in reg.intern sau in c.c.m. aplicabil
Mulțumesc pt răspuns!
Oare nu trebuia să primesc banii toți pe cardul de salariu adică cu tot cu mărirea? Nu am avut bonuri până acum. Cardul de bonuri a fost făcut fără să mă întrebe. Și când am întrebat unde este mărirea a spus că am primit bonurile in schimbul măriri. Eu aveam nevoie de bani ches. Este legal ce fac ei?

Cornel Vasile a scris:

Marirea da, bonuri numai daca sunt prevazute in c.i.m., in reg.intern sau in c.c.m. aplicabil

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu pot acorda bonuri in schimbul majorarii salariului ... puteti sesiza ITM-ul.
Mulțumesc frumos! Am înțeles...

Cornel Vasile a scris:

Nu pot acorda bonuri in schimbul majorarii salariului ... puteti sesiza ITM-ul.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dați-i angajatorului să citească acest articol - poate nu știe ce prevede legislația:

Tichetele de masă nu pot fi incluse în cuantumul salariului minim pe care angajatorul e obligat să-l acorde

La negocierea salariului, angajatorul îi propune viitorului său angajat salariul minim pe economie, dar o parte din acesta înseamnă bonuri de masă. Legislația îl contrazice însă pe angajator, care e obligat în primul rând să-l plătească pe viitorul angajat cu cel puțin salariul minim stabilit prin hotărâre de Guvern. O dată, avem prevederile referitoare la salariul de bază și, apoi, dacă am admite că angajatorul procedează corect, ar însemna chiar să trecem peste scopul pentru care se acordă tichetele de masă. Explicații:
„Art 164 din Codul muncii face referire la salariul de bază, acesta fiind unul dintre elementele constitutive ale salariului care poate cuprinde și indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. (...)

Mai mult, inclusiv în situațiile în care angajatorul asigură hrană, cazare ori alte facilități, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară prevăzut de lege. Astfel, orice alt avantaj, inclusiv tichetele de masă și/sau banii pentru telemuncă nu reprezintă parte din salariul de bază”, potrivit lui Dan Năstase, consilier juridic specializat în raporturi de muncă.
www.avocatnet.ro/articol_593...

Alte discuții în legătură

Salariu bogdan2309 bogdan2309 La un salariu brut realizat de 3798 lei cu tichetele de masa incluse in el am ramas cu un salariu net de 2307 lei. Am primit un avans de 600 lei iar rest de ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit NeRa88 NeRa88 Buna ziua. Vreau sa va pun niste intrebari si tva rog in masura inc are puteti sa-mi dati un raspuns : Am un certificat de incadrare in grad de handicap la ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza salariul net din total brut Floarea Cring Floarea Cring Buna ziua, Poate cineva sa-mi spuna cum se calculeaza salariul net din total brut. Ex. net:1.187-1.193 ron si bonuri de masa. Bonurile de masa sunt in functie ... (vezi toată discuția)