Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in anul 1998 bunicii materni au vandut cu contract vanzare-cumparare 1000 mp teren intravilan si o constructie (casa parintilor mei) tatalui meu si fratelui meu. In anul 2001 tatal meu decedeaza iar noi nu am dezbatut mostenirea. In contractul de vanzare cumparare este specificat ca terenul si constructia devin bunuri comune cu mama mea. Acum,dupa 10 ani ,fratele meu care are prin contract 1/2 din casa si teren incearca s-o intimideze pe mama noastra si s-o scoata cumva din casa.(pana acum au convietuit fara niciun conflict major).
Intrebarea mea e urmatoarea :poate mama sa-mi vanda prin notariat doar cota ei ideala ?poate fii atacat un astfel de contract ?
Multumesc pentru orice informatie?
in momentul de fata mama poate sa va faca un testament la notariat pentru toate bunurile sale, inclusiv ceea ce i-ar reeini in urma dezbaterii succesiunii tatalui (legat universal). Este drept ca acest legat va fi supus reductiunii (fratele fiind mostenitor rezervatar), dar in cazul in care il faceti cu sarcina, el va fi supus reductiunii doar in limita liberalitatii. In ceea ce priveste o vanzare cumparare catre un mostenitor rezervatar, aceasta nu poate fi considerata donatie decata daca s-a facut cu rezerva uzufructului
multumesc de raspuns,dar sunt intr-o ceata totala.sunt straina de acesti termeni,nu-mi puteti explica pe intelesul "omului fara pregatire de specialitate"
Mama dvs nu va renunta in favoarea dvs ci si in favoarea fratelui dvs. Veti profita amandoi de renuntarea aceasta.
Dezbateti succesiunea si apoi mama va poate vinde. sau Este si acea varianta a testamentului, insa prin lege si fratele dvs chiar daca mama doreste sa va lase tot ce este al ei, are dreptul si el la ceea ce se numeste rezerva succesorala. Care in cazul de fata este de 2/3. Daca mama face testament in favoarea dvs si incalca rezerva acel testament este supus reductiunii, adica nu veti primi tot din testamant ci numai ce nu depaseste cotitatea disponibila, adica restul pana la rezerva succesorala. Legatul cu sarcina... nu prea vad ce sarcina ar putea sa va lase mama dvs.... si oricum in caz de neexcutarea a sarcinii se poate revoca legatul pe cale judiciara sau sa ceara executarea silita a legatului. Sarcina poate fi stipulata in favoarea unui tert, in favoarea testatorului, dar nu in timpul vietii acestuia, de exemplu sa faceti inmormantarea, pomenile pana la 7 ani, sa cumpoarati loc de veci etc, sau in favoarea dvs , a legatarului.
ati mai avea si varianta incheierii unui antecontract de vanzare cumparare cu martori sau la un avocat pentru partea ideala a mamei. Se va specifica ca s-a platit integral pretul vanzarii la data antecontractului. Avantajele sunt destule, nu imi propun sa intru aici in detalii
Succesiune
PG67
Speta:
Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani!
Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2)
Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)
Act de donatie
kerekeshermina
Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)