avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?

Buna ziua ,
As dori sa stiu si eu daca indemnizatia de somaj este aceeasi pentru toata lumea .Tatal meu a fost i somaj si lua in jur de 450 ron insa avea salariu mic.Momentan ma aflu in concediu de maternitate dar nu am unde sa ma intorc contractul se desfiinteaza cu litera 65 .As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de somaj din ultimul salariu net sau brut ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: nicuspring , utilizator 18:59, 13 Septembrie 2011
1. indemnizatia de somaj nu este aceeasi (suma fixa) pentru toti somerii.

2. Din Legea 76/2002:
Art. 39.
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in func?ie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizatiei de ?omaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar ?i în mod diferentiat, in func?ie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinaa in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adaugã o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate în func?ie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit.b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Buna ziua,
1. Se ia in calcul bonusul acordat in ultima luna (si pentru care s-a platit contributia individuala conform adeverintei eliberate de ultimul loc de munca)?
2. Unde se pot consulta Deciziile Curtii de conturi (in speta Decizia nr.14/28.05.2010) prin care se constata s-a calculat gresit si terbuie sa dam banii inapoi.
Va multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj patrunjel patrunjel as dori sa stiu va rog sa-mi spuneti dupa 19 ani de munca si un salariu de 7mil. vechi an cartea de munca cat este indemnizatia de somaj?.Si cate luni am ... (vezi toată discuția)
Cat voi lua somaj? alexandryna alexandryna Am un salariu actual pe cartea de munca de 2850 lei si sunt data afara conform art 65 alin 1.Am inteles ca amdreptul la somaj.Stiti cumva cat voi lua ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj tig tig Buna ziua, Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? exista limite min/max (vezi toată discuția)