avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... solutionarea conflictului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

solutionarea conflictului de munca

anul trecut am lucrat din 10 iunie pina in 2 sept si 5 oct/29 noiembr angajatorul tot a aminat sa imi faca c.i.m platind salariul in intirziere si incomplet dupa o discutie cu respectivul angajator singura solutie a fost de a merge la inspectoratul de munca depunand o declaratie pentru sesizarea unui raport de munca la negru. In urma convocari sa stabilit ca angajatorul recunoscand cele de mai sus mentionate se obliga sa imi plateasca lunar x lei si legalizarea contractului pe aceea perioada . de cind sa ajuns la acest compromis nu am vazut nici un ban am revenit la inspectorat pentru a cere lamuriri privind aceasta situatie am intrebat daca acel proces verbal si restul documentelor depuse au o valoare fiind doc oficiale mi sa raspuns ca sunt acte oficiale La neplata sumei datorate oficiul trebuia sa porneasca ancheta din oficiu. Ce trebuie sa fac pentru a recupera suma de bani ? va multumesc
Cel mai recent răspuns: balisdanconstantin , utilizator 15:10, 28 Septembrie 2011
Singura solutie este sa-l dati in judecata pe angajator pentru recuperarea drepturilor salariale restante ...
dar daca angajatorul un are nici un bun pe numele lui cum se va rezolva? spuneti ca trebuie sa il dau in judecata hmmm usor de zis cit dureaza procesul? cite infatisati in fata judecatorului vor fi ? recursuri? si deci eu pentru 3500 euro trebuie sa chieltuiesc cit? ptr avocati si citi ani vor trece? deci eu ca pers fizica dau teapa la 10 pers si care nu isi vor recupera bani dar trebuie sa steie si la rand ptr a da in judecata lege zice ca trebuie sa platesti tu nu ai nimic... iar pagubiti vor mai astepta . atunci ce trebuie sa fac? sa fac scoala de hoti ca unde /i lege nu/i tocmeala ai bani ai parte
daca nu platesti energia electrica sau tel te da in judecata si iti ia si ce nu ai (in termeni asa de scurti de nu iti vine sa crezi) daca trebuie sa iti lplateasca (salariu) nu are de unde si trebuie sa astepti ( o vesnicie) eu deja mi/am taiat parul si barba de n ori si cred ca o sa ramin span pana o sa vad banii vreau sa zic pana se inchieie toata afacerea ca banii...
Alta solutie nu exista de a va recupera banii ... vroiati o solutie in afara legii? ... nu va obliga nimeni sa va angajati avocat pentru acest litigiu ., daca va descurcati singur va puteti apara in fata instantei si fara ajutorul unui asemenea specialist ...

Legal sunt doua modalitati : sesizarea la ITM si/au actiunea in instanta , cu mentiunea ca ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca banii ... singura autoritate fiiind instanta de judecata care-l poate obliga pe acesta sa va plateasca salariile rstante.
Pe undeva inteleg indignarea Dvs. ca nu va v-a fost platit salariul, pe de alta parte nu inteleg pesimismul.

Asa cum corect a spus si colegul mai sus, nu aveti decat varianta legala de a-i da in judecata, si daca aveti dreptate instanta sa-i oblige sa va plateasca banii.

Referitor la perioada maxima a unui astfel de litigiu este greu de estimat. In principiu in ipoteza cea mai rea 5-7 luni in fata instantei de fond si inca 2 - 3 luni la recurs. Am in vedere aceste ipoteze in cazul in care in instanta depuneti toate diligentele, adica faceti ceea ce trebuie de unul singur, in cazul in care nu va angajati un avocat.

Banii vi-i puteti obtine daca castigati cele doua etape procesuale de mai sus, prin executarea silita a angajatorului. Singura conditie este ca acest anagajtor sa mai existe la data executarii silite adica sa nu fi dat faliment pana atunci sau sa nu fi intrat in insolventa. Executarea silita inseamna ca ii puteti une poprire (adica bloca) un cont in care are respectivii bani, ii puteti scoate la vanzare bunuri mobile/imobile (masina, casa, teren, etc.)

In ceea ce priveste onorariul de avocat acesta variaza de la avocat la avocat, dar fara sa cereti niste onorarii estimative nu va puteti face o parere.

Intrebarea reala la care eu cred ca trebuie sa va raspundeti este daca sunteti dispus sa parcurgeti un astfel de demers, si cat sunteti dispus sa platiti un specialist pentru a obtine cel putin o parte din acei bani (scazand onorariul avocatului).

va multumesc pentru raspuns cerandu/mi scuze pentru tonul in care am vb nu are nimic pe numele lui casa, masina Respectivului are contul blocat datorita neplati ratelor la banca si datoriilor la stat si la furnitori de materiale In monmentul in care nu are nimic, insolvent sau faliment ce se intimpla ? cum il poate obliga inst de judecata sa plateasca cind nici pensia celor 2 copii pe care ii are de crescut nu o poate plati?
pesimism? Cind si eu am de platit o chirie de crescut un copil iar alti nu iti platesc ceea ce este al tau de drept , trebuie sa fiu optimist ? ma intrebati cit sunt dispus sa platesc pentru a recupera o parte din bani? tu esti pagubit si trebuie sa platesti iar el sta bine mersi si nu il intereseaza stiind ca nu are nimic de pierdut i se inchide firma bine , nu se poate angaja caci i se va retine un procentaj din salariu bine ,lucreaza la negru nu o sa ieie credite sau alte tranzactii la banca bine lucreaza cu bani in numerar ,face puscarie? nu prea cred . legea e egala pentru toti dar se aplica doar pentru unii El mananca in fiecare zi , eu nu pentru a putea sa imi platesc datoriile . Avocatul iti cere bani pentru munca care o face reprezentindu/te in instanta Ii poti zice ca nu ai sau ca o sa ii dai cind ii vei avea? ajungi la o intelegere si avocatul va fi platit cind se termina procesul si ai cistigat nu o sa vezi tu bani prima oara isi va lua partea care i se cuvine( caci a muncit ptr ei ) si apoi tu atunci intreb unde este justitia ? procesul dureaza x luni cheltuielile de judecata si demersurile ce trebuie facute vor fi platite in un mod sau altul ce ramine ? imi cer scuze anticipat inainte eram optimist mai aveam o speranta , se zice ca speranta moare ultima , sunt negativist pesimist ? cind esti bun esti prost , faci bine si speri sa gasesti bine dar se pare ca trebuie sa fi lup pentru a trai printre oi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata taxei de expertiza alina_mara alina_mara buna ziua! sunt intr-un proces de partaj si am ajuns la efectuarea expertizei .. eu am cerut in partaj masina pe care am cumparat-o cu un imprumut de nevoi ... (vezi toată discuția)
Persoana vatamata in dosar de inselaciune Bake Bake Am primit minuta...inculpatul a fost condamnat...eu(pers. vatam.) constituit parte civila cu suma de bani,dar nu am fost audiat niciodata de judecator, in fata ... (vezi toată discuția)
Avocat disponibil mirceani mirceani Am initiat un proces de partaj acum doi ani, Unul din cei doi parati in acest proces era decedat la data depunerii actiunii in instanta. Avocatul meu a decis ... (vezi toată discuția)