avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... masuri de bun-simt pt trafic p2p
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

masuri de bun-simt pt trafic p2p

salut
as vrea sa ma asiigur ca nu sunt urmatoare victima in vreo noua actiune gramofonul si as avea nevoie de cateva sfaturi

1. la ora actuala in romania downloadul p2p este ilegal sau numai distribuirea de materiale cu drept de autor deci doar uploadul? sau daca trag un fisier cu drepturi de autor sunt obligat sa il sterg intr-o anumita perioada de timp?

2. pe sdc m-am gandit sa dau share la diverse distributii de linux. acestea implica vreo eventuala problema sau din punct de vedere al drepturilor de autor pot sta linistit? in afara de distributii de linux ce alte fisiere mai consistente ca marime imi puteti sugera sa pun la share?

3. in cazul in care totusi mi-ar face perchezitie si mi-ar confisca hdd pe motiv ca am dat share pe sdc dar pana as lamuri in instanta ca sunt fisiere fara drepturi de autor si politistii imi gasesc intre timp programe piratate si jocuri inclusiv windowsul sunt pasibil de altceva sau obiectul perchezitiei informatice ar viza doar daca am dat sau nu share la fisiere cu drept de autor?
Cel mai recent răspuns: gamezcdr , utilizator 18:43, 19 Noiembrie 2008
1. Cripteaza-ti toate partitiile cu truecrypt.org

2. Alege o parola imensa (care sa includa si + si - si cozi de maimuta si alte caractere neobisnuite). Ai sa vezi pe www.truecrypt.org se pot folosi parole simple care le scri combinate cu fisere de exemplu o poza care o ti pe un CD pixelii pozei sunt parola. Tastezi parola, dai browse dupa poza.

3. Pastreaza o partitie necriptata cu un Linux pe ea si atit.

4. Arunca la gunoi toate DVD-urile si cumpara mai degraba un HDD in plus de backup si ala cryptat cu true crypt. Cand o sa vina aia o sa se uite ca stim noi ce animal la poarta noua iar tu cu un pinguin de plus in brate poti linistit sa te declari cel mai infocat fan linux.

5. Nu uita cind bate cineva la usa sa te uiti pe vizor si sa ai cablul de alimentare de la pc la indemina :) Nu ai vrea sa-ti gaseasca pc-ul deschis dupa ce ai bagat parola. Cind il vei deschide din nou va bota intr-un linux. Cand vor introduce cd-ul lor minune sa scaneze dupa fisiere vor gasi una bucata partitie continind linux si o gramada de spatiu gol (partitiile cryptate care nici macar nu au habar ca sunt acolo). Asta-i momentul cind tu te vei plige cum ti-a stricat linux-ul partitiile si ca gata te-ai saturat saptamina viitoare iti pui windows. :P

6. Daca totusi se gaseste un programator inteligent in echipa aia a lor (ma indoiesc aia lucreaza in alte parti) uite-te pe topicul www.avocatnet.ro/content/for...
Vei vedea ca nimeni nu te poate obliga sa dezvalui parola.

P.S. Este dea dreptul jenant si seamana cu practicile securitatii ce fac cei cu protectia softului acum. Auzi zilnic de tineri amendati. Hardiscuri confiscate care poate pe linga softurile furate contin poze cu iubita... Sunt perfect de acord ca treaba asta cu furtul trebuie pedepsita. Ca trebuie sa cumparam muzica sau softurile care le folosim. DAR modul in care actioneaza seamana cu KGB-ul. Nu vad de ce trebuie confiscat dispozitivul fizic, hardiscul care contine date personale pe linga datele furate. Se poate foarte usor face un proces verbal de constatare. Asadar ce mi se par de toata jena sunt mijloacele. De parca sintagma scopul scuza mijloacele ar fi cea folosita de ei.

Pe de alta parte: let's face it citi utilizatori caznici nu au calculatoarele pline cu tot felul de softuri. E de ajuns sa-l lasi pe ala micu 5 minute la calculator si ii trimit prietenii 10 joculete furate sau 5 melodii din top. Eu unul incerc sa fiu in legalitate cumparind cit mai multe din programele care le folosesc. Dar haideti sa recunoastem ca acest lucru e foarte greu. Asadar daca pentru ei scopul scuza mijloacele cred ca si utilizatorii casnici ar trebui sa actioneze dupa acelasi principiu si sa-si protejeze intimitatea daca legile statului nu o fac. Truecrypt ar trebui sa devina dupa parerea mea un program intalat pe orice caclulator din zilele noastre.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2008
gluba, utilizator
In anumite privinte are dreptate domnul Gluba. Sincer, la amanunte ma pricep destul de putin fata de altii, dar va spun ca am cunostinte ca cei din Politie folosesc oameni specializati in calculatoare. Si nu de Politia propriu-zisa trebuie sa va fie frica, ci de cei care lucreaza in domeniul informaticii si-i ajuta.
Pe de alta parte, bineinteles, ca toti folosim programe si alte lucruri pentru calculator piratate.
Ideea principala este sa nu comercializati ceea ce downloadati dvs., ci sa le folositi pentru uzul personal. Cel putin, in acest moment, daca faceti acest lucru nu puteti fi prins. Faptul ca au fost gasiti anumiti indivizi cu astfel de fisiere in calculatoare, inseamna ca fie au folosit spre comercializare programele (in flagrant, in public), fie au folosit ca si dvs. share-uri. Parerea mea este ca daca doriti sa downloadati anumite fisiere nu mai folositi share-uri, ci doar downloadare simpla, chiar daca e cu upload. Macar asa nu aveti nici o obligatie sa trimiteti la randul dvs. ceva.
Subiectul este foarte interesant si de actualitate si sper sa mai vorbim!
De acord in multe privinte cu domnul DANRACHE.
Cu linuxul stati linistit ca nu aveti probleme. Apropos! Cred ca ati ramas in urma si mai folositi programe in vechiul sistem quasifeudal pentru care trebuie sa platiti din greu de fiecare data cand se mai imbunatateste ceva. Vestea buna e ca a avut loc o revolutie, iobagii software au fost eliberati din lanturile aservirii si toate soft-urile pe sistem vechi au si o contraparte in GPL. Incercati.
@gluba daca ar fi cum nu sunt cei din politie ar putea trece si de truecrypt (putintica social engineering combinat cu strangere de informatii inainte, nu dupa). Insa cata vreme doar vin, iau hardul si pleaca cu el fara sa le pese daca pot sa citeasca ceva de pe el, chestiunea cu truecrypt e beton. armat.
Linuxul este, intr-adevar, un program vechi, dar este mult mai stabil decat Windows-ul si, din cate stiu eu, nici prea multi virusi pentru el nu exista. E cam greu de facut rost de programe pentru el, dar nu e chiar imposibil.
eu nu stiu preamulte despre Truecrypt. imi puteti spune de unde se poate procura programul si un manual?
multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Cat de legali sunt torrents lawcomp lawcomp Buna ziua, dupa arestarile de ieri din Bucuresti cu privire la torentii am zis sa caut vreo noua lege care s-ar fi dat in Romania. Pe langa discutiile ... (vezi toată discuția)
Genul asta de upload poate fi considerat piraterie? blister blister Buna seara. As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie: Stim cu totii ca programele care permit downloadul materialelor, care au drepturi de autor, in ... (vezi toată discuția)
Difuzare internet ionut68 ionut68 Rog specialistii IT (avocat IT) sa/mi spuna daca existenta unui fisier pe HDD/ul calculatorului personal, intro partitie pusa la share prin DC++, inseamna, in ... (vezi toată discuția)