avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Cat de legali sunt torrents
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Cat de legali sunt torrents

Buna ziua,
dupa arestarile de ieri din Bucuresti cu privire la torentii am zis sa caut vreo noua lege care s-ar fi dat in Romania.

Pe langa discutiile despre legile Big Brother care ar da posibilitatea unor autoritati romanesti sa monitorizeze TOT ce face o persoana pe internet nu am gasit referinte care sa faca torentii ilegali excluzand pe cele care fac referire la copyright.

Din ce vad, la nivel international, sunt cateva distinctii:
a) torenti la care autorul permite copierea(nu se aplica copyright)
b) torenti la care autorul nu permite copierea(se aplica copyright), dar si aici este o distinctie:
I. upload(urcare) continut pe internet
II. download(descarcare) continut de pe internet

Clientii de torenti au setari implicite prin care utilizatorul face atat upload cat si download in acelasi timp, dar exista solutii tehnice pentru a face doar download.

Gasisem chiar o referinta(veche de vreo 2 ani) prin care Romania era trecuta alaturi de Germania, Olanda, Turcia, Suedia si Rusia ca loc in care torentii sunt legali.

Chiar nu stiu ce sa mai cred: ce risca un utilizator care face download EXCLUSIV de pe torenti ?
Daca materialele descarcate raman doar pe calculatorul dvs. (uz personal) si nu dati share, nu aveti probleme.
Multumesc pentru raspuns.

Totusi la ce abuzuri de lege sunt in Romania, nu m-as mira ca sa ai probleme pentru simplul fapt ca ai un soft de torrent instalat.

Tocmai de aceea nu as vrea ca cineva sa inteleaga raspunsul dvs in mod gresit: daca nu au habar cum se blocheaza uploadul de torenti, sa nu-si incerce norocul.
Exista optiunea criptarii la transmisie. In general orice date sensibile TREBUIE salvate pe partitii criptate. Windows are BitLocker incorporat sau exista si alte programe de criptare gratuite care NU pot fi sparte.
Sunt ilegale atat downloadul din sursa nelegala cat si uploadul. Detalii pe [ link extern ]

Atentie ca a fi ilegal nu e acelasi lucru cu a fi prevazuta o pedeapsa, putand exista situatii de lex imperfecta.
Cum poate un utilizator să fie acuzat că descarcă din sursă nelegală, el nefiind înștiințat de acest lucru? Nu am văzut site de torente pe care să scrie explicit că sunt sursă nelegală.

Alte discuții în legătură

Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc. MirelaVV MirelaVV Buna seara, Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, ... (vezi toată discuția)
Torrent m1ha1g m1ha1g E legal să downloadezi torrente ? Singurul contact cu utilizatorul e: - cu softul de download: bitTorrent/uTorrent - cu siteul de torrente Niciunde nu ... (vezi toată discuția)
Download de pe torrent mfmf13 mfmf13 Buna, am si eu o intrebare la care caut de mult timp un raspuns concret. Ce se poate intampla la noi in tara daca downloadezi de pe torrent? Ma refer strict la ... (vezi toată discuția)