avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale hotarare AGA neopozabila tertilor si neindeplinita
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

hotarare AGA neopozabila tertilor si neindeplinita

Am o hotarare AGA de repartizare dividende pentru anul 2004, din primavara lui 2005 (nu specifica detaliat ci doar ca "se repartizeaza la dividende "suma respectiva) este valabila avand in vedere ca nu s-a publicat in M.Of.? (convocarea respectivei AGA s-a facut in mod legal) sau suma respectiva se poate considera nerepartizata avand in vedere si faptul ca au trecut mai mult de 3 ani fara ca acestea sa fie revendicate de actionari?
Stiu ca fara publicare in M.Of hotararea nu este opozabila tertilor...
Cum pot repartiza acea suma ca dividend si mai ales cui? actionarilor de la data respectiva (data de referinta consemnata in procesul verbal al sedintei) ? Cum pot "repara" situatia ?
Opozabilitatea si valabilitatea sunt doua lucruri diferite. Valabilitatea nu e conditionata de opozabilitatea fata de terti, ceea ce inseamna ca hotararea e valabila si obligatorie pentru actionarii prezenti la adunare, nu si pentru restul. Mare atentie ca termenul de atacare a hotararii curge de la publicare pentru actionarii absenti, deci ei sunt inca in termen si ar trebui sa o publicati macar acum.

Avand in vedere ca hotararea nu e publica pentru actionarii care nu au participat la adunare, ei nu au cum sa fie decazuti din dreptul de a cere dividendele respective.

Parerea mea e ca ar trebui sa indepliniti formalitatile de publicitate acum (probabil societatea va lua amenda) si sa distribuiti dividendele calculate atunci actionarilor de la data de referinta de atunci.
dar daca actionarului majoritar,prezent la adunare nu a solicitat plata dividendelor mai mult de 3 ani,nu i s-a prescris dreptul la actiunea in restituire ?
In acest caz suma respectiva se poate repartiza actionarului cesionar ,care a preluat actiunile de la cel "dezinteresat" ?
Adica sa se publice hotararea (devenind opozabila si fata de restul actionarilor)sa li se plateasca acestora dividendele la care au dreptul si printr-o noua convocare si hotarare AGA sa se constate: 1.prescrierea dreptului asociatului majoritar de a cere plata dividendelor 2.redistribuirea dividendelor catre actionarul cesionar al actiunilor celui "neinteresat" in cuantumul cuvenit acestuia ? E viabila ideea mea ?
Ultima modificare: Marți, 26 August 2008
oti, utilizator
Ba da, teoretic dreptul s-a prescris.

PS: Am rugamintea sa folositi butonul de editare pentru a adauga ceva.
exista o prevedere legala care sa impiedice repartizarea acestor dividende neridicate timp de 3 ani ,actionarului cesionar ? deoarece insista sa i se plateasca...poate AGA decide a i se distribuie doar lui sau tuturor actionarilor?


Multumesc pt.raspunsuri.Am preluat o situatie ce ar fi trebuit sa se reduca la o simpla hotarare AGA de repartizare dividende dar dupa documentare si studierea actelor am descoperit itele innodate ...culmea de juristi #-o

Alte discuții în legătură

Dividende Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Am preluat o societate al carei bilant la 31.12.2010 a fost intocmit de catre altcineva. Dilema mea este la PV AGA este specificat asa -profitul anului 2010 ... (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Se poate reveni asupra repartizarii profitului 2013? marymary marymary 1. se poate reveni printr-o hotarara a asociatilor sa ramana nerepartizat profitul 2013? Initial s-a repartizat la dividende. 2. Daca se revine si se decide ... (vezi toată discuția)