avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA cota legala admisa pentru donatii si subventii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

cota legala admisa pentru donatii si subventii

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
Daca un SC doneaza un mijloc de transport catre un alt SC trebuie platit TVA?
Am tot citi de pe net dar tot ce gasesc este: "Daca s-a depasit cota legala admisa pentru donatii si subventii, se inregistreaza TVA colectata" #-o :-/

Poate cineva sa-mi explice ce inseamna aceasta cota legala admisa? Prin lege este reglamentat? Este o suma fixa sau se calculeaza pe baza unor valori?

Multumesc anticipat pentru ajutor.
O zi buna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
Cs B, Contabil
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 19:03, 27 August 2011
Conform art.21 Cod fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate n scopul realizrii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative n vigoare.

Apoi, regula in materia incheierii contractului de donatie este aceea ca se incheie numai in forma autentica, la notariat, forma ceruta de lege pentru insasi validitatea incheierii acestuia potrivit art. 813 din Codul civil, sub sanctiunea nulitatii absolute a acestuia.

Donatiile sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil pentru ca nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Societatea comerciala este o persoana care, in schimbul prestatiei sale, trebuie sa obtina un beneficiu. Acest lucru nu se poate face decat printr-o sponsorizare, prin care obtine popularizarea numelui si o reducere a impozitului, sau mecenat (un act de caritate ce trebuie facut tot in forma autentica), in schimbul caruia obtine o reducere a impozitului.

Un alt aspect de care trebuie sa tineti seama: este sau nu amortizata masina?

Daca da , se poate face donatie, dar notarul ii va da o valoare la care sa achita taxele. Valoarea va fi folosita de donatar pentru a o inregistra in contabilitate .
Daca nu e amortizata, pentru diferenta dintre valoarea de intrare in contabilitate si valoarea amortizata trebuie achitat TVA si impozit pe profit.
Multumesc @edina.

Situatia este urmatoare: ma pregatesc pt examenul de experti al CECCAR si ma tot lovesc de aceasta expresie in ghid "Daca s-a depasit cota legala admisa pentru donatii si subventii, se inregistreaza TVA colectata 635 = 4427"
Se foloseste si in cazul unei donatii de materiale. Nu calculeaza automat TVA la materialele donate ci conditioneaza inregistrarea TVA-ului colectat de depasirea aceastei cote legale. Dar nu gasesc nicaieri unde este reglementata aceasta cota #-o
Stiam deja ca donatiile nu sunt deductibile ca si cheltuieli dar nu inteleg ce este cu acest TVA.



Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
Cs B, Contabil
cota legala pentru donatii nu exista in codul fiscal, aceasta existand doar in cazul protocolului, mecenatului sau sponsorizarii.
in cazul prezentat de dvs. se va ajusta taxa dedusa la achizitia bunului donat, in conditiile art. 148-149 din codul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie privid donatii si sponsorizari in scopuri caritabile BogdanSB BogdanSB Buna ziua, As dori sa organizez un concert cu scopuri caritabile, toti bani sa fie donati catre case de copii. Va fi organizat de un ONG si bani vor fi ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare fefe48 fefe48 buna dimineata....daca Legea nr. 32/1994, legea sponsorizarii, este in vigoare as dori sa aflu ce avantaje are o companie care sponsorizeaza un act de ... (vezi toată discuția)
Donatie auto de la persoana fizica pentru persoana juridica taie taie Buna ziua, Am urmatoarea situatie si nu stiu cum sa procedez: asociatul unei firme a cumparat pe numele lui un autoturism apoi l-a vandut catre ... (vezi toată discuția)