u.b.i.k. a scris:
Diana Persa a scris:
Actiunea dvs este una nepatrimoniala si de aceea nu se taxeaza la valoare.B-)
Nu. :sorry: Actiunea pentru partaj este una patrimoniala insa obiectul ei nu poate fi evaluat in bani intrucat intr-un partaj propriu-zis nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, doar cotele-parti se transforma in proprietate exclusiva.Aceasta este si ratiunea pentru care legiuitorul a stabilit o taxa fixa de timbru (19 lei).
@vaiacondios Obligatia ca dumneavoastra (ca reclamant) sa dovediti calitatea de mostenitor a paratelor (matusile d-voastra) este o practica a instantelor de judecata pentru a preveni eventualele fraude (de genul: chem in judecata la partaj alta persoana, dar cu acelasi nume, el renunta in favoarea mea, vand si dispar). Actiunea de partaj este mai deosebita in sensul ca toate partile din proces sunt atat reclamanti cat si parati. Obligatiile dumneavoastra procesuale sunt de a va dovedi calitatea de mostenitor si de a va dovedi celelalte pretentii. Calitatea de mostenitor a paratelor excede acestui cadru, insa, cum am aratat aceasta este practica instantelor.
Multumesc, am inteles, deci multa alergatura si nervi tociti.....si timp. Si bani, pentru ca dupa cei 19 ron urmeaza plata actiunii de judecata, nu ? Cam la cat s-ar ridica aproximativ totul ?