avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati mai mari decat factura
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati mai mari decat factura

Poate o institutie publica sa-mi calculeze penalitati care depasesc factura?
Cel mai recent răspuns: ILINCA MARIETA , Consilier juridic 10:14, 21 Ianuarie 2009
In contract zice ca poate?
De obicei statul asa procedeaza chiar si daca ai sau nu ai contract. In principiu penalitatile nu pot depasi facturile decat daca se specifica acest lucru intr-un contract expres.
Art. 4. - (1) În contractele încheiate părţile contractante vor prevedea ca, în cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se
pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.
Nu,in contract scrie decat ca se vor calcula penalitati;nu se precizeaza daca pot fi sau nu mai mari decat factura
elenalu a scris:

Nu,in contract scrie decat ca se vor calcula penalitati;nu se precizeaza daca pot fi sau nu mai mari decat factura


Atunci se aplica ceea ce a scris ghola.
LEGE nr. 416 din 16 noiembrie 2006 pentru modificarea alin. (1) al art. 4 din Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru întarirea disciplinei contractuale
1.Alineatul (1) al articolului 4 din Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru întarirea disciplinei contractuale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 19 iulie 2002, cu modificarile ulterioare, va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4
(1) În contractele încheiate, partile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii pâna la scadenta sau pâna la un alt termen convenit a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1), debitorii sa plateasca, în afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucratoare dupa data scadentei."
LEGE nr. 647 din 7 decembrie 2002 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 112/2002 pentru modificarea alin. (1) al art. 5 din Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru întarirea disciplinei contractuale
1.Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 112 din 10 septembrie 2002 pentru modificarea alin. (1) al art. 5 din Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru întarirea disciplinei contractuale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 26 septembrie 2002, cu urmatoarea modificare:
- La articolul unic, alineatul (1) al articolului 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
(1) Agentii economici - comercianti, persoane juridice, care nu îsi îndeplinesc în mod intentionat obligatiile asumate prin contract, vor sista orice plata reprezentând sporuri, cu exceptia celui de vechime, indemnizatii si premii pentru membrii consiliilor de administratie, directorii generali, directorii generali adjuncti, directorii si directorii adjuncti, precum si achizitii de bunuri mobile sau imobile care nu sunt necesare direct procesului de productie."

Atentie mare la modul cum executati sumele de bani stabilite prin titluri executorii apartinand institutiilor publice.
exista ORDONANTA nr. 22 din 30 ianuarie 2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii modificata de mai multe ori. Aici aveti ultima modificare:
.Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
Creantele stabilite prin titluri executorii în sarcina institutiilor publice se achita din sumele aprobate prin bugetele acestora, de la titlurile de cheltuieli la care se încadreaza obligatia de plata respectiva."
2.Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
Daca executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu începe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, în termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si îndeplini obligatia de plata. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului."
3.Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
În cazul în care institutiile publice nu îsi îndeplinesc obligatia de plata în termenul prevazut la art. 2, creditorul va putea solicita efectuarea executarii silite potrivit Codului de procedura civila si/sau potrivit altor dispozitii legale aplicabile în materie."
4.Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4
(1) Ordonatorii principali de credite bugetare au obligatia sa dispuna toate masurile ce se impun, inclusiv virari de credite bugetare, în conditiile legii, pentru asigurarea în bugetele proprii si ale institutiilor din subordine a creditelor bugetare necesare pentru efectuarea platii sumelor stabilite prin titluri executorii.
(2) Virarile de credite bugetare prevazute la alin. (1) se pot efectua pe parcursul întregului an bugetar, prin derogare de la prevederile art. 47 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, si ale art. 49 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale."
5.Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 5, cu urmatorul cuprins:
"Art. 5
Creditorul si debitorul pot conveni asupra altui termen decât cel prevazut la art. 2, precum si asupra unor alte conditii de îndeplinire a oricaror obligatii stabilite prin titlul executoriu."
LEGE nr. 110 din 25 aprilie 2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii
Art. II
Executarile silite privind obligatiile de plata ale institutiilor publice demarate în baza Ordonantei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobata cu completari prin Legea nr. 288/2002, în curs la data intrarii în vigoare a prezentului act normativ, vor continua potrivit prevederilor prezentului act normativ.

Ultima modificare: Joi, 28 August 2008
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)