avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PENALITATI
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PENALITATI

Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata?
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 19:31, 15 Septembrie 2008
penalitatile se calculeaza in baza contractului (daca exista) sau in baza circularelor BNR care stabilesc cuantumul dobanzilor
Conform art 4 alin 1 din Legea nr 469/2002, in contractele incheiate partile contractante vor prevedea ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1), debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere.
Legea 469/2002 prevede doar pragul maxim al totalului penalitatilor, in lipsa de stipulatie contrara. Dar nivelul penalitatilor ramane la aprecierea partilor. Daca nu se prevad penalitati contractuale .. atunci se aplica dobanda legala.
Legea 469/2002 privind intarirea disciplinei contractuale
Art. 3. - (1) Părţile contractante au obligaţia efectuării tuturor plăţilor la data scadenţei, stabilită conform contractelor.
(2) Părţile contractante vor organiza evidenţa obligaţiilor de plată pe scadenţe, potrivit contractelor.
Art. 4. - (1) În contractele încheiate părţile contractante vor prevedea ca, în cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Urgent penalitati OANA GORAN OANA GORAN VA ROG SA-MI SPUNETI SI MIE ;am un contract in care se aplica de 2 ori penalitati diferite pentru aceeasi chestie: intarzierea livrarii marfii. ce act/cod ... (vezi toată discuția)