avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea este urmatoarea:mama a ramas vaduva cu 2 copii cu multi ani in urma.Dupa 18 ani se recasatoreste legal cu o persoana care devine tatal vitreg al meu si al fratelui meu.Dupa 22 de ani de casnicie,moare si tatal nostru vitreg,motiv pentru care sint aici sa aflu amanunte despre succesiune.
Tatal meu vitreg a intrat in casatoria cu mama mea cu urmatorul patrimoniu:3 copii,o casa si terenuri,totul fiind din casatoria lui anterioara.Mentionez ca la succesiunea dupa prima lui sotie,el a renuntat la partea lui in favoarea celor 3 copii avuti de la prima sotie.
Mama mea a intrat in casatoria cu tatal meu vitreg cu urmatorul patrimoniu:2 copii (eu si fratele),o casa si terenuri,totul fiind din casatoria ei anterioara.La succesiunea facuta dupa moartea tatalui nostru natural,totul a revenit mamei.
In urma celei de a 2-a casnicii,patrimoniul mamei mele si al tatalui meu vitreg a ramas acelasi:nu au avut copii impreuna,nu au vindut sau cumparat terenuri sau case.
Cu aproximativ 2 luni in urma,tatal meu vitreg a decedat.Care sint partile care se cuvin fiecaruia dintre noi?
Cu respect, va multumesc anticipat!
Nu va revine nmic. daca impreuna nu au realizat nimic si totul a fost al mamei d.-str. din prima casatorie, iar tatal vitreg si-a facut partajul cu fosta sotie si copii din prima casatore, neramanand nimic---nu aveti ce culege--.
in masa succesorala pot intra si datorii,iar daca acesta are asa ceva si nmiic in plus, veti prelua decat datoriile.
Dar mamei ce i se cuvine?
Dvs. si fratele dvs. nu il mosteniti pe decedat, pentru bunul motiv ca nu va era tata (era doar al doilea sot al mamei si atat... sau, ma rog, zicem noi tata vitreg dar dictionarul juridic nu cunoaste acest termen).

Mostenitorii decedatului sunt:
- mama dvs in calitate de sotie supravietuitoare cu o cota de 1/4
- copiii decedatului (cei trei) care impart impreuna restul de 3/4

Adica, fiecare ar avea cate 1/4, dar intrebarea e din ce?
Teoretic, el ar mai trebui sa aiba niste bunuri si anume jumatate din bunurile pe care le-a dobandit impreuna cu fosta lui sotie. La moartea primei lui sotii el a renuntat la succesiune, adica la sfertul care i-ar fi revenit din bunurile sotiei. Sotia lui avea insa jumatate din bunurile cumparate in timpul casatoriei. Jumatatea cealalta? Jumatatea acesta ar trebui sa o mai aiba, daca nu cumva a existat si un partaj intre el si copiii lui din prima casatorie.
Nu cred ca am fost destul de explicit.Prin succesiunea facuta dupa decesul primei sotii,tatalui meu vitreg ii apartinea jumatate din casa si terenuri,iar cealalta jumatate celor 3 copii.Deci el era proprietar pe jumatate din patrimoniul cu care a intrat in cea de-a doua casnicie.Faptul ca a fost casatorit legal cu mama,nu ii da drepturi si asupra bunurilor ei?Deci copiii lui naturali pot ridica pretentii la bunurile mamei mele?
Scuzati-ma !A fost un contratimp.E totul clar.Cealalta jumatate exista.Spun asta pentru ca inainte cu citeva zile de decesul lui a chemat toti copiii ,sa ne comunice dorintele lui.

Alte discuții în legătură

Succesiune labuta labuta Mama are casa cumparat de tatal ei.Sa castorit de doua ori avand din fiecare csnicie cate un copil.La decesul tatalui meu vitreg, vin si eu la mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Tatăl vitreg a decedat. noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul? MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 ... (vezi toată discuția)
Succesiune Maryzin Maryzin Buna ziua! As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire. Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, ... (vezi toată discuția)