avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua!
As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire.
Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, din 1954 până în 1999 și eu am fost singurul lor copil. Mama a decedat în 1999. În urma decesului ei am făcut succesiunea și totul s-a împărțit conform legii, între mine și tata, respectiv o casă și un teren, alte bunuri. În urma acestei succesiuni am obținut amândoi certificate de moștenitor.
În 2003 tatăl meu s-a recăsătorit legal. În 2009 a survenit decesul său dar, după moartea tatălui meu nu am făcut succesiunea.
A doua soție i-a supraviețuit 7 ani. A decedat în 2016. A doua soție are doi copii din prima ei căsătorie precum și o casă și un teren într-o altă localitate, rurală.
La acest moment eu trebuie să fac succesiunea și nu îmi este clar cum să procedez și nici dacă trebuie să apelez la un notar sau la instanță.
Iată întrebările:
1. Ce procent din avere îmi revine mie după decesul tatălui meu? Îmi revine întreaga avere sau ea se împarte între mine și cea de-a doua soție?
2. Cei doi copii ai celei de-a doua soții au drept la averea tatălui și mamei mele (casă, teren, mobilă, tablouri, alte bunuri...etc)?
3. Eu am vreun drept asupra averii celei de-a doua soții (altă casă, teren, bunuri)?
4. Menționez că nu există niciun testament al niciunuia dintre soți și fiecare a intrat în această a doua căsătorie cu avere realizată înainte, dintr-o căsătorie anterioară. Nu au investit în realizarea unor bunuri comune împreună.
5. În condițiile în care cei doi au avut bunuri realizate înainte de căsătorie, ele se aduc împreună la masa succesorală sau nu?
6. În ce ordine se face succesiunea?
Mențiune: am aflat de curând că la moartea primului soț, copiii celei de-a doua soții au semnat la deschiderea succesiunii în favoarea mamei lor.


Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Maryzin , utilizator 07:31, 23 Septembrie 2016
Buna ziua,
1. De pe urma tatalui dumneavoastra aveti dreptul la 3/4 din ce a avut tatal dumneavoastra inainte de a doua casatorie iar mama vitrega (prin reprezentare adica prin fratii vitregi) la 1/4.
2. Din bunurile realizate in timpul casatoriei celor doi (tata si mama vitrega), dumneavoastra aveti dreptul la 3/8 si mama vitrega (prin reprezentare) la 5/8.
3. La apartamentul mamei vitrege vin la mostenire doar copii ei.
Vă mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune vittorio1 vittorio1 Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Dreptul la casa parinteasca mirela1980 mirela1980 Buna,dupa moartea mamei mele tata se recasatoreste si locuiesc in casa noastra parinteasca...ce drepturi vom avea noi copii si ce drepturi va avea acea ... (vezi toată discuția)