Se poate concedia o salariata gravida (angajatorul a fost instiintat in scris despre situatie), pe motiv disciplinar ?- absente nemotivate mai exact.Multumesc.
Pentru absente nemotivate , contractul individual de munca poate fi suspendat - art.51 alin.2 C.mun..Ce inseamna asta??Cum adica?Daca lipseste nemotivat ,sanctiunea nu este concedierea?Ne referim la cazul in care salariata nu aduce niciun act care sa ateste faptul ca a fost in concediu medical sau ceva de genul asta.
Decizia trebuie comunicata in 5 zile de la emitere.
Aveti 30 de zile de la comunicare pentru a contesta decizia la tribunalul unde aveti domiciliul, procesul este fara taxe judiciare.
Si daca nu-ti comunica decizia, nu ai ce sa contesti,sic! Daca trec cele 30 de zile .... ?
1. Cred ca ar trebui sa cititi mai bine topicul deschis .. poate ii explicati acestui domn care a solicitat un raspuns la problema sotiei sale, unde este prevazuta concedierea salariatei gravide , chiar si pentru absente nemotivate ...
2. Art.60 alin.2 C.mun. prevede ca, concedierea poate fi dispusa pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Asadar, concedierea disciplinara nu este permisa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
3. Daca nu vi s-a comunicat decizia , nu este nicio problema ... termenul de contestare curge intotdeauna de la data comunicarii deciziei de concediere.
De exemplu, data comunicarii deciziei este de 10.09.2011 chiar daca data incetarii c.i.m. este 25.08.2011 ... termenul de 30 de zile incepe sa curga de la data de 10.09.2011 si nu de la data de 25.08.2011.
Am primit decizia de concediere(Art.61 lit.a-motive disciplinare).In art 60 alin.1lit.c nu este trecuta ca si exceptie posibilitatea concedierii disciplinare a gravidelor(cum este la art.60 alin.1 lit.g). Am consultat un avocat si a zis ca se poate concedia disciplinar femeia gravida .... nu mai inteleg nimic #-o !!! Sa caut alt avocat ? Multumesc si scuze pentru insistenta ...
1. Cand legiuitorul a facut Codul muncii cred nu s-a gandit ca o gravida poate fi concediata disciplinar deoarece ar trebui sa-si vada interesul ei si al copilului si sa nu comita acte de indisciplina.
2. Dvs. ati gresit prin aceea ca:
- atunci cand nu vi s-a eliberat adeverinta pentru medic nu ati facut sesizare la ITM care avea obligatia sa verifice, sa amendeze pe angajator si sa-l oblige sa va elibereze adeverinta;
- putati face macar o cerere de CFP pe acea perioada.
3. - Acum puteti sa contestati decizia de concediere in termen de 30 de zile de la primirea ei la Tribunalul din judetul in care aveti domicilul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
- S-ar putea ca angajatorul sa nu fi respectat procedura legala (ati fost convocata la comisia de cercetare disciplinara?).
- Sa aveti dovezi ca i-ati prezentat adeverintele de la medic.
4. Cautati repede un alt avocat si faceti contestatia.
Salariata gravida
01oana78
buna ziua,
am o salariata gravida care toata luna iulie 2013 a absentat nemotivat de la serviciu. S-a reintors la serviciu pe 01.08 si de pe 06.08 a absentat ... (vezi toată discuția)