avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptia copilului de 11 ani de catre sotul mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptia copilului de 11 ani de catre sotul mamei

Buna ziua,
Sunt recasatorita de 5 ani si am din prima casatorie un baietel de 11 ani. Tatal lui nu-l mai viziteaza de 4 ani si nu-i plateste pensie alimentara. Nu am vrut sa deschid dosar penal pentru ca n-am vrut sa ii distrug sansele de a munci in strainatate. Problema e ca nu dam de el sa ne faca un act notarial prin care sa putem calatori impreuna cu copilul in excursie in Uniunea Europeana. Ne-am gandit ca ar fi mai usor sa il infieze sotul meu. Nu stim unde sa ne adresam. Precizez ca in urma divortului am hotarire definitiva de incredintare.
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 21:12, 28 August 2008
Iesirea din tara era unul dintre motive. Stiam ca il pot trece in pasaportul meu pe baza hotaririi de divort, dar la granita se cere actul notarial de incredintare. Vara trecuta am fost in tabara cu copiii in strainatate si am intimpinat aceasta problema.
Daca nu se poate face adoptia fara acordul tatalui natural nu-mi ramine decit sa-l caut in lume. Sau sa deschid dosar penal pentru abandon si neplata pensiei alimentare.. (asta da razbunare...).
Multumesc pentru promptitudine!
1. Este obligatoriu sa fie de acord si copilul.Deci trebuie sa vrea si el.2. Trebuie sa va adresati cu o cerere instantei de judecata unde va trebui sa dovediti (enumar dar nu limitativ) - ca este in interesul copilului; ca celalalt parinte este declarat in conditiile legii disparut sau se afla din orice imprejurare in imposibilitate de a-si manifesta vointa,etc. Va sfatuiesc sa consultati un avocat.
loana009 a scris:

Iesirea din tara era unul dintre motive. Stiam ca il pot trece in pasaportul meu pe baza hotaririi de divort, dar la granita se cere actul notarial de incredintare. Vara trecuta am fost in tabara cu copiii in strainatate si am intimpinat aceasta problema.
Daca nu se poate face adoptia fara acordul tatalui natural nu-mi ramine decit sa-l caut in lume. Sau sa deschid dosar penal pentru abandon si neplata pensiei alimentare.. (asta da razbunare...).
Multumesc pentru promptitudine!

Eu am cunostinta de multe cazuri in care la granita s-a prezentat numai hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care unui parinte i s-a incredintat minorul si nu i s-a mai cerut si acordul notarial al celuilalt parinte.

Este posibil sa se ceara acest acord, intrucat sunt foarte multe cazuri in care parintele caruia i s-a incredintat copilul iese din tara cu copilul si se stabileste definitiv in strainatate cu acesta, rupand astfel legaturile celuilalt parinte cu copilul.
Citez de pe site-ul politiei de frontiera:
"minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual sau al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila"

Textul este prevazut in LEGEA NR. 248 din 20 iulie 2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, modificata si completata de O.G. nr. 5 din 19 ianuarie 2006.
(Art 30 lit. C)
Ultima modificare: Joi, 28 August 2008
Adrian Copil, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)
dupa divort pot sa plec din tara cu copilul minor fara acordul celuilalt parinte? mariuca11 mariuca11 Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Parasire tara cu un copil minor blackhjk blackhjk Buna ziua.Datele problemei sunt urmatoarele: -in urma unui divort ,copilul minor mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)