avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concesiune pt proprietate privata ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concesiune pt proprietate privata ?

Buna seara

Ma confrunt cu urmatoarea problema si nu stiu care este modul legal prin care se poate gasi o rezolvare favorabila pentru mine. Tatal meu a detinut un imobil (casa+curte) mostenit prin testament de la o matusa ce nu avea mostenitori. A fost efectuata succesiunea in anii 1976-1977 iar in anul 1980 a fost trecut in proprietatea bunicii mele (mamei sale) printr-un act de donatie intocmit la notariat. Motivul a fost faptul ca dorea sa cumpere un apartament si din cate am inteles in acele timpuri numarul de proprietati era limitat la maxim 2. Imobilul este in prezent in paragina si intentia mea este a-l repara treptat si a ma folosii de el pentru deschiderea unei mici firme. Ceea ce as dori sa stiu este ce fel de act mi-ar putea face astfel incat sa ma pot folosii de acest imobil pentru o perioada de timp prestabilita si cu oarecare certitudine ca nu voi fi dat afara de acolo pe parcursul acestei perioade (10 sau 20 de ani). Eu m-am gandit la ceva de genul unui contract de concesiune dar din cate am citit aici pe forum concesiunea este valabila doar in cazul unor proprietati ale statului. Precizez ca sunt unicul copil al tatalui meu si m-am nascut in anul 1982.Tatal meu mai are un frate, care la randul lui are si el un copil de aceeasi varsta cu mine. Din discutia avuta cu tatal meu a reiesit ca el este dispus sa o roage pe bunica mea sa mergem la un notariat si sa imi faca un act de administrare, dar ca nu doreste sa treaca casa inapoi pe numele lui deoarece acest lucru ar cauza niste neplaceri din partea fratelui sau (unchiul meu). De asemenea, referindu-ma faptul ca in final eu voi ajunge sa mostenesc doar jumatate din acest imobil, el mi-a spus ca nu trebuie sa imi fac griji, pentru ca este “doar” un act de donatie pe care eu il pot ataca dupa ce el nu o sa mai fie in viata. Din punctul meu de vedere a fost o propunere nemultumitoare pentru ca un act de administrare nu imi ofera nici o garantie, investitiile necesare acolo fiind destul de mari, iar bunica mea are 89 de ani… tatal meu detine un act de administrare intocmit in anul 1980 dupa efectuarea donatiei si este singura persoana care a locuit acolo si a platit taxele aferente acestui imobil pe toata aceasta perioada. Adresa lui din C.I. este acolo, contractele la utilitati sunt pe numele lui, iar la impozite imobilul apare pe numele bunicii.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:58, 28 August 2008
1. Contract pentru uzufruct viager. Adica toata viata dumneavoastra veti putea folosi imobilul fara a putea fi tulburat de cineva, insa nu veti putea transmite mostenitorilor dumneavoastra uzufructul. Cat timp traiti nu sunt probleme.
2. Un contract de inchiriere pe termen lung cu clauze in care sa se prevada libertatea dumneavoastra de a aduce imbunatatiri cladirii iar in caz de reziliere inainte de termen ca veti fi despagubit pentru sumele investite. Pana cand sunteti despagubit aveti un drept de retentie asupra imobilului.
Mai sunt si alte variante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj si transfer proprietate BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua Care este calea cea mai echitabila, sigura, neatacabila si cu costuri minime pentru rezolvarea urmatoarei situatii: parintii mei detin impreuna ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ma numesc gheorghe cristian si as vrea sa va adresez ... Gheorghecristian663 Gheorghecristian663 Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez urmatoarea problema: Tatal meu a primit un apartament de la mama lui, printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie whitecamelia whitecamelia Ce act trebui intocmit de catre bunici pentru a ceda dreptul de proprietate asupra unui imobil catre unicul lor nepot? Mentionez ca mama copilului este in ... (vezi toată discuția)