avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara -- absente nemotivate.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara -- absente nemotivate.

Va salut,

Va prezint situatia mea ciudata:

Sunt angajat la firma X, firma mare (>4000 angajati) pe post de programator.

Sunt angajat la firma asta de peste 2 ani.

De 1 an sunt intr-un 'mini-sediu' unde nu se tine nici o condica, nici un pontaj si n-am decat doi colegi cu care n-am nici o treaba si care ma ignora. De cateva luni, parca, s-a instalat o camera video la intare in 'mini-sediu'.

Pe scurt, seful meu imi cere sa-mi dau demisia. Eu nu accept, ii zic sa ma concedieze, ca macar asa sa beneficiez de somaj. El zice ca nu se poate, ca voi fi concediat din motive indisciplinare, pentru absente nemotivate, si ca asa n-o sa mai beneficiez de nici un somaj.

Eu in ultimul an n-am fost mai mult de 15-20 de zile la sediu, putand sa lucrez si de 'acasa' (deh, IT...). Nu mi-a zis nimeni nimic, colegii cei 2 de la sediu ma saluta de fiecare data cand merg (chiar daca din an in paste).

Cat de usor le poate fi sa ma dea afara disciplinar, tinand cont ca:
-- Prima absenta nemotivata a fost acum peste 1 an
-- Timp de un an, nimeni nu mi-a facut nici o observatie, n-am primit nici o sesizare (nici scrisa, nici orala)
-- Am fost din cand in cand la munca, iar de vreo 2 saptamani merg continuu (la program).
-- Nu exista condica. Nu exista pontaj. Exista doar o camera video, si aia instalata relativ recent.

Mentionez ca inca nu s-a ajuns la 'concediere'. Inca imi zice sa-mi dau demisia, ca sa nu ma dea ei afara pe motive indisciplinare. Mie oricum imi sta mintea-n loc, caci sunt curios cum o sa argumenteze ei management-ul fenomenal si situatia cel putin dubioasa care s-a perpetuat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:34, 5 Septembrie 2011
exista o alta posibilitate de a afla cum ai fost pontat . Mergi la casa de pensii si contra unei sume de 10 lei obtii contributia platita de firma dar si zilele pontate pe fiecare luna.
Parerea mea:
CCM este, de regulă, obligatoriu erga omnes, în condiţiile art. 241 din Codul muncii coroborat cu art. 11 şi art. 13 din Legea nr. 130/1996.
Legea 130/1996 a fost abrogata de Legea dialogului social nr.62/2011.
factorZ a scris:

Parerea mea:
CCM este, de regulă, obligatoriu erga omnes, în condiţiile art. 241 din Codul muncii coroborat cu art. 11 şi art. 13 din Legea nr. 130/1996.

Art. 241 C.mun. prevede :
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.

Din cate se obseva , acest articol nu face referire la niciun c.c.m. ... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot dovedi prezenta la munca? garetbora garetbora Buna ziua. As dori sa stiu cum pot dovedi prezenta mea la munca in conditiile in care pontajul il realizeaza supervizorul in stil vechi, pe o hartie, iar eu il ... (vezi toată discuția)
Pontaj + salariu ContSters60781 ContSters60781 In ciuda faptului ca sunt atat de multe discutii pe aceasta tema, tot nu imi este clar. Nici o retinere salariala nu se poate face fara intreaga procedura a ... (vezi toată discuția)
In caz de demisie neacceptata stwfan.razvan stwfan.razvan In cazul in care angajatorul nu accepta demisia....ce efecte negative imi poate aduce daca nu stau in preaviz...si daca stau...perioada de lucru e jumatate de ... (vezi toată discuția)