avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri comune sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri comune sau nu?

Buna ziua. Am un apartament proprietate personala si nu sunt casatorit. Daca m-as casatori la un moment dat, vreau sa stiu daca locuinta ar deveni bun comun, in situatia in care eu o detin dinaintea casatoriei. In caz de divort si daca nu ar fi niciun copil la mijloc, sotia ar avea dreptul la apartament? Prin casatorie locuinta ar deveni bun comun? La ce bunuri ar avea dreptul sotia in caz de divort?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:46, 4 Septembrie 2011
Apartamentul nu va putea deveni bun comun in situatia in care va casatoriti si indiferent daca veti avea ori nu copii. In caz de divort, sotia va avea dreptul la jumatate din bunurile dobandite dupa casatorie.Exista si situatii in care, dovedind ca a cumparat, dupa casatorie, un bun cu bani proveniti din economii proprii sau donatie de la parinti, bunul respectiv sa-i revina integral in caz de divort
Cat priveste apartamentul dvs, puteti sta linistit: nu va putea deveni bun comun .
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.Nu, pentru ca bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii.
Daca imobilul nu este achitat integral si pana la achitarea totala a pretului acestuia va casatoriti, apare o alta situatie pe care nu insist aici, pentru ca nu am detalii in acest sens.
2.Nu.
3.Nu.
4.Va avea dreptul la cota 1/ 2 sau o cota majorata din bunurile achizitionate in timpul casatoriei care au calitatea de bun comun, iar in situatia in care prin munca si contributie comuna veti aduce imbunatatiri imobilului, sotia va avea un drept de creanta materializat in contravaloarea cotei de 1/ 2 sau a unei cote majorate in functie de contributia efectiva.
Buna ziua din nou. Imi cer scuze. revin cu un amanunt poate important. Eu am cumparat apartamentul prin contract de vanzare cumparare, in rate.Daca platesc restul de rate in timpul casatoriei, devine comun? Conteaza faptul ca o parte din rate le platesc in timpul casatoriei?
Da, conteaza, insa sotia va avea doar drept de creanta ( dreptul la o despagubire ) pt cat veti plati in comun.
bun comun devine partea platita in timpul casatoriei

Alte discuții în legătură

Partaj ady_dary80 ady_dary80 eu si cei 2 frati am primit de la mama un AP.cu 2 cam, eu despagubindu-i pe cei 2 frati luand un credit cu ipoteca pe acel ap in sept 2008.Sotia a divortat in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ... Monesha Monesha Buna ziua. Soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ipotecar apartamentul in care locuim acum. Apoi au divorțat. A trebuit să \"vândă\" ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna - imobil joe17 joe17 Buna ziua! Vin sa va cer sfatul intr-o anumita privinta: anul acesta - 2011, viitoarea mea sotie va achizitiona un apartament, prin credit bancar, credit cu ... (vezi toată discuția)