avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pot sau nu pot ca PFA TAXI sa angajez terte persoane
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pot sau nu pot ca PFA TAXI sa angajez terte persoane

DORESC SA STIU DACA POT SAU NU CA TAXIMETRIST pfa ,SA ANGAJEZ PERSOANE CU CARTE DE MUNCA .
Cel mai recent răspuns: mociandor , utilizator 20:36, 8 Septembrie 2011
extras din legea taximetriei
u) taximetrist independent - persoana fizica autorizata conform legii, care desfasoara transport de persoane sau bunuri in regim de taxi cu un singur autovehicul aflat in proprietatea sa. in conditiile prezentei legi, taximetristul independent va fi supus aceluiasi tratament ca si operatorul de transport in regim de taxi, cu privire la sanctionarea si respectarea reglementarilor in vigoare, dupa caz. Prin derogare de la prevederile Ordonantei Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobata cu modificari prin Legea nr. 105/2000, cu modificarile ulterioare, taximetristul independent va primi licenta taxi eliberata de Autoritatea Rutiera Romana, cu respectarea conditiilor prevazute de prezenta lege;

Eu din asta inteleg ca taximetristul independent primeste o licenta taxi ce poate fi folosita doar de el, pe masina proprietate personala; prin asta licenta #1 este "legata" de taximetristul Gigi cu masina XXX.

@mociandor, sunteti PFA conform oug 44/2008 sau sunteti taximetrist independent conform legii 38/2003, actualizata prin legea 265/2007 ...?
licenta este emisa pe numele DVS. sau masina?
licenta este emisa pe numele meu
Popu a scris:

mociandor, pentru taximetristi exista legea taximetriei, chiar daca in privinta contabilitatii lucrurile sunt asemanatoare intre un PFA / taximetrist astea doua sunt organizate prin legi diferite. PFA-urile prin OUG nr. 44/2008 actualizata prin mai stiu eu ce ordonanta, taximetria prin Legea nr 38/2003. Da o cautare pe forum, intrebarea asta a mai fost pusa si de alti taximetristi.


Nu e deloc asa.
Ordonanta 44/2008 nu a fost prima care a regulat activitatiile independente, ci:
a) Legea nr. 507/2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 6 august 2002, cu modificarile ulterioare; precum
b) Hotararea Guvernului nr. 58/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 507/2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 108 din 20 februarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.
care au fost abrogate de cate
c)Art. 24 a legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, si asta a fost abrogata de cate art 44 al
d) OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Legea speciala a taximetristi nu are ca scopul sa regulez persoane fizice diferite de cele regulate atunci pe Legea nr. 507/2002 si posterior pe celealte.

Dar intrebarea era cu tot alta. Si legea speciala stabileste doi tipuri de taximetristi:
" t) taximetrist - conducatorul auto atestat profesional sa efectueze transport in regim de taxi;
u) taximetrist independent - persoana fizica autorizata conform legii, care desfasoara transport de persoane sau bunuri in regim de taxi cu un singur autovehicul aflat in proprietatea sa. in conditiile prezentei legi, taximetristul independent va fi supus aceluiasi tratament ca si operatorul de transport in regim de taxi, cu privire la sanctionarea si respectarea reglementarilor in vigoare, dupa caz."
Aceasta legea nu prevedea ce pfa-urile putea sa angajez pe altcineva, dar in definitia se stabileste ce pfa-ul taximetrist va fi tratat la fel ce orice operator de trasnport in regimen de taxi, si fiind posterior dreptul de a angaja terte persoane, pe pfa-uri , ar fi un tratament discriminatoriu si nelegal daca taximetrist independent nu ar pute angaja un taximetrist conducator auto.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Sa incercan sa lamurim lucrurile ati desfasura activitate independenda de taximetrie era legal pe vecghea lega Daca vrei sa desfasori acttivitate de taximetrie ca persoana fizica autorization trebuie sa te declari PFA la Registru Comertului cupa ce obtiti autorizatia ,devi persoana juridica si ai atat dreptuiri cat si obligatii
Drepturi sa angajez persoane cu contract de munca pe perioada determinata sau nedetminata sau la nevoie zilieri iar obligatii sa condicii contabilitaate in partida simpla care sa respecte legea contabilitatii si codul fiscal
Te pot ajuta sa te declari PFA sa angajezi persoane Pentru-ca sa modificat modul de incheiere a CIM ele ttrebuiesc facu de persoane imputernicire si tra
[editat]








Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa taxi pot face angajari? este legea 38/2003 o lege speciala? CatalinNicolicioiu CatalinNicolicioiu Buna ziua, as dori raspuns la intrebarea mea: ce este o lege speciala si cu ce se diferentiaza ea de o lege generala? Motivul pentru care sunt ... (vezi toată discuția)
Pfa cod caen 4932 am dreptul sa am angajati? adrianr adrianr Buna ziua, In anul 2004 am infiintat un PFA, care prin anul 2008 l-am schimbat in I.I. ca sa pot sa am angajati. In urma cu o luna am un control de la ... (vezi toată discuția)
Intreprindere idividuala sau pfa giovana giovana cum este legal sa practc taximetria pe intreprindere idividuala sau pfa? (vezi toată discuția)