avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

cata putere legala are un testament privind impartirea bunurilor la mostenitorii rezervatari in cazul cand la unul din ei ni i se lasa nimic?
Cel mai recent răspuns: Laura Mata , Avocat 16:44, 7 Septembrie 2011
Are aceeasi putere ca orice testament, doar ca daca exista rezervatari inlaturati de la succesiune, acestia il pot ataca si vor culege rezerva, ceilalti vor culege cotitatea disponibila.
Nu este posibila dezmostenirea prin testament in cazul mostenitorilor rezervatari.
Cel care lasa mostenirea nu are dreptul de a dispune asupra rezervei succesorale. Mostenitorii rezervatari sunt descendentii, parintii si sotul supravietuitor. In cazul in care exista mostenitori rezervatari, cel care lasa mostenirea are dreptul de a dispune doar asupra unei parti din averea sa, cealalta parte fiind rezerva pe care legea o pastreaza pentru mostenitorii rezervatari.
Mostenirea testamentara reprezinta transmiterea patrimoniului celui decedat catre persoanele pe care le-a indicat în testament. Restrictiile privitoare la rezerva succesorala afecteaza acest tip de mostenire, astfel ca daca exista mostenitori rezervatari, ei nu vor putea fi dezmosteniti prin vointa celui decedat (asa cum am explicat anterior) ci decat prin efectul legii în trei cazuri foarte stricte, de nedemnitate succesorala: atentatul la viața celui care lasa mostenirea; denunțul calomnios capital fața de cel care lasa mostenirea (caz inaplicabil pentru ca a fost abolita pedeapsa capitala); nedenuntarea omorului a carui victima a fost cel care lasa mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenirea giorgianamaura giorgianamaura Se poate dezmosteni un copil ( care are 20 de ani) adoptat daca tatal a murit in urma cu 10 ani? (vezi toată discuția)
Dezmostenire.. dollc3_anny dollc3_anny buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)