avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lipsa calitatii procesuale pasive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lipsa calitatii procesuale pasive

Va salut,
Intr-un dosar care s-a judecat pe fond,instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a uneia dintre parti care avea in dosar calitatea de parat,mai precis de co-parat) Acum dosarul este in stadiul de apel,fiind deja fixat primul termen.Pe pagina de Internet a instantei nu mai apare acum ca parte in dosar paratul fata de care instanta de fond a admis lipsa calitatii procesuale pasive(lucru firesc).
Intrebarea mea este: Aceasta exceptie privind lipsa calitatii procesuale pasive,odata admisa de instanta de fond,ramane castigata judecatii in mod irevocabil,sau partea adversa poate sa formuleze in caile ulterioare de atac(apel,recurs) o cerere prin care sa solicite reexaminarea admiterii exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a respectivei parti,si eventual sa obtina reintroducerea acesteia in proces?
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:16, 11 Septembrie 2011
In cile de atac se aduc alte probe implicit si alte exceptii, cele infocate in fond au intrat sub autoritatea de lucru judecat, iar judecatorul s-a pronuntat la acea data prin incheiere...
;)
Motivul de apel/recurs poate viza tocmai admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive, situatie in care instanta de apel/recurs va analiza daca admiterea exceptiei a fost sau nu intemeiata.Daca se considera ca admiterea exceptiei este neintemeiata, sentinta va fi casata si cauza va fi trimisa spre rejudecare cu toate partile din acel dosar.
Daca motivele invocate in calea de atac nu vizeaza admiterea acestei exceptii, nu se poate examina in ape/recurs temeinicia admiterii exceptiei. si nu se poate solicita reintroducerea in cauza a persoanei respective.
Partea care a formulat apelul este partea care are calitatea de co-parat alaturi de persoana fata de care instanta de fond a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
Problema se pune daca reclamantul,pe parcursul derularii procesului in apel,poate cere(ca in cazul cererii reconventionale la fond,dar in sens invers),reexaminarea deciziei instantei de fond privind exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a co-paratului,cu consecinta reintroducerii respectivei persoane in proces?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Artigas, utilizator
trebuia citata parata in apel. ca sa cereti ceea ce ati intrebat trebuia ca si dvs sa promovati apel si sa solicitati desfiintare instantei de fond care s-a pronuntat si a admis aceasta exceptie a lipsei calitatii procesual pasive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale pasive(apel) Artigas Artigas Revin cu un subiect asupra caruia nu sunt lamurit,probabil nefiind bine inteles: Intr-un dosar in care am calitatea de parat,instanta de fond a admis partial ... (vezi toată discuția)
Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)
Casare cu retinere - hotarare definitiva. cale de atac? lex2013 lex2013 Obiectul cauzei - accesiune imobiliara artificiala Prima instanta(judecatoria), in etapa cercetarii judecatoriesti, nefiind invocate exceptii(nici din ... (vezi toată discuția)