avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare garantie de la fostul angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare garantie de la fostul angajator

Buna,
ce trebuie sa fac sa imi recuperez garantia de la un fost angajator? mentionez ca nu mai lucrez la el din august anul trecut.
in toata perioada in care am lucrat nu mi s-a facut carte de munca dar nici nu am primit o adeverinta sau un act doveditor in acest sens; am semnat la inceputul angajarii un contract individual de munca , o fisa a postului.
ce acte doveditoare trebuie sa elibereze fostul angajator ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 3 August 2013
Garantia , conform legii gestionarului trebuie depusa la o unitate bancara, constituidu-se astfel garantia in suma dispusa de societate in functie de prevederile legii.
da, in contracul de garantie gestionari , garantia in numerar a fost depusa la CEC pe numele meu . Aici se specifica : restituirea garantiei se face in termen de 6 luni dupa incetarea contractului individual de munca si se retine in cazul unor pagube, pierderi in gestiune. Ridicarea garantiei de la CEC se face de firma, ca imputernicit.
Mentionez ca atat in timpul lucrului cat si dupa a iesit minus la inventar; pentru acest minus ni s-a tras bani din salar.
Buna ziua am o intrebare de curind am fost concediata am lucrat la ei din 2006 pina in 2013 cu o intrerupere de 2 ani din 2009 sept pina 20011sept acesti 2ani fiind prenatalul firma mi-a oprit o garantie de 50 de lei pt ca era specificata in adeverinta pe care am ceruto pentru banca ca aceasta suma este garantia ,cind am fost concediata mi sa platit doar 700 lei din garantie spunindu-mi ca restul banilor sau platit lipsurile de la stoc ,sa mentionez ca nu eram gestionara acesta era raspunsul care mi la dat ,,Buna ,
ti-ai primit garantiile care ti s-au cuvenit pentru perioada lucrata dupa ce te-ai intors din ingrijire copil (pentru aceasta perioada nu ti s-au retinut banii, deoarece erai cu contractul suspendat mai precis anii 2009.noiembrie -2011.septembrie )
Iar garantiile care le-ai avut inainte de aceasta perioada s-au folosit pentru acoperirea lipsurilor din gestiune constatate la inventarul de sfarsit de an din 2009.
Practic ti s-au platit garantiile aniilor 2012 si 2013 pana in momentul cand ai plecat .''Au dreptul sa plateasca fara stirea mea din garantia oprita lipsurile atita timp cit eu eram in prenatal?

Legea nr.22/1969 prevede:
Art. 16. - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
-------
Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, organizatia socialista se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere garantie de gestiune nicol-dd nicol-dd Lucrez la RATB din anul 2003 si timp de 3 ani am fost controlor de bilete.Cand m-am angajat, cam timp de un an mi s-a oprit din salariu o suma ca garantie de ... (vezi toată discuția)
Pensionar caz de boala M-A-N M-A-N O persoana pensionata urgent pe caz de boala si careia nu i s-a cerut predarea inventarului, i se mai poate solicita dupa cativa ani predarea inventarului? Dar ... (vezi toată discuția)
Retinere garantie gestionar leonte22 leonte22 Daca la plecarea din firma unde lucrez nu semnez angajamentul de plata pentru minusurile constatate au dreptul sa imi retina garantia sau sunt obligati sa mi-o ... (vezi toată discuția)