avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot sa parasesc tara dupa divort fara copil?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot sa parasesc tara dupa divort fara copil?

buna tuturor.de curand m-am despartit de sotul meu si urmeaza un divort.fetita noastra o sa ramana la mine asa ne-am inteles amandoi.eu primavara am contract de munca in germania 2 luni de zile si sotul meu a spus ca nu pot iesi din tara fara fetita daca imi va fi incredintata mie.as vrea sa stiu daca este adevarat sau nu?eu nu am niciun venit in romania si trebuie sa imi intretin cumva fetita.multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:59, 18 Septembrie 2011
Asteptati intii sa se pronunte divortul, sa va fie incredintata minora. Chiar daca v-ati inteles cu sotul ca acesta sa nu plateasca pensie, instanta ,din oficiu este obligata sa stabileasca o pensie de intretinere pentru minora in sarcina sotului dv. Deci acesta va fi obligat sa plateasca lunar pensia de intretinere minorei.
Pe de alta parte puteti pleca fara sa fiti insotita de copil in strainatate insa riscati ca in acest timp tatal sa faca o cerere de incredintare a minorei.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
br_nicku, utilizator
buna.multumesc de raspuns.sotul meu va plati pensie alimentara.dar sa stiti ca si sotul va pleca in acel timp in strainatate.el m-a amenintat ca trebuie sa raman in tara langa copila ca nu am voie sa parasesc tara, doar ca sa-mi faca rau.ce pot sa fac? pot sa las fetita in grija parintilor mei?trebuie sa anunt autoritatile?chiar nu stiu legea si va rog sa ma ajutati.multumesc
Potrivit art.44 C.fam., în cazul schimbării împrejurărilor avute în vedere la încredinţarea minorului, instanţa va putea modifica măsurile privitoare la drepturile şi obligaţiile personale sau patrimoniale între părinţii divorţaţi şi copii.

Asadar, daca veti pleca din tara si veti lasa copilul in grija parintilor dvs. riscati ca tatal copilului sa introduca o cerere de incredintare a minorului.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
Laura Mata, Avocat
Lasand la o parte faptul ca tatal poate formula eventual o actiune de reincredintare si nu de incredintare...pentru simplul fapt ca un un copil este o singura data incredintat iar a doua oara poate fi doar reincredintat, o astfel de actiune poate fi admisa doar in situatia in care nu va indepliniti .obligatiile ce deriva din calitatea dvs, de reprezentant legal ori in situatia data, dvs. plecati din tara pentru doua luni, tocmai in interesul minorului, respectiv acela de a-i asigura cele necesare unei cresteri si educari optime.
Cu alte cuvinte, cata vreme fetita dvs. este ingrijita corespunzator de parintii dvs. , iar dvs. puteti dovedi ca in aceasta perioada expediati minorului, bani si pachete necesare cresterii acestuia si in acelasi timp tineti legatura permanent cu familia dvs. si implicit cu el, nu vad nici o problema in a pleca din tara pentru a va onora contractul de care vorbiti.
Si chiar daca fostul sot formuleaza o actiune de reincredintare nu o sa-i fie admisa avand in vedere ca si el o sa fie plecat din tara. Trebuie doar, asa cum v-a sugerat si doamna avocat Simonette, sa va asigurati ca-l lasati in grija unor persoane de incredere si sa puteti dovedi ca pastrati legatura cu el si ii asigurati cele necesare.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
iulia., utilizator

Alte discuții în legătură

Reancredintare minor day_ever day_ever Maaflu intr-o situatie delicata ..sunt in divort si am o fetita de 5 ani..din prima mea casatorie mai am un baiat de 13 ani incredintat mie....Eu am fost ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor stroe ana maria stroe ana maria In urma casatoriei a rezultat un copil ,care acum este in grija fostului sot,el vrea sa acum sa-l iau eu cum trebuie sa procedez si ce documente trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Abandon familiar Nadia77 Nadia77 Sunt divortata de fostul sot din data de 05 08 2010,avand un copil minor in varsta de 9 ani spre crestere si educare, iar acesta prin hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)