avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon familiar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon familiar

Sunt divortata de fostul sot din data de 05 08 2010,avand un copil minor in varsta de 9 ani spre crestere si educare, iar acesta prin hotarare judecatoreasca este obligat la plata unei pensii de intretinere in valoare de 90 RON.De la pronuntarea divortului si pana acum fostul sot nu mi-a platit pensia alimentara conform hotararii,(adica prin mandat postal) dandu-i copilului in mana o suma de bani,dulciuri si cumparandu-i obiecte de uz personal.Eu as vrea sa ii deschid actiune in judecata pentru neplata pensiei ,el neavand acte doveditoare care sa justifice acest lucru si in afara de asta mi-a deschis proces pentru reancredintare minor pe motiv ca eu vreau sa parasesc tara si sa plec la munca in strainatate.Eu intentionez sa fac acest lucru lasand copilul in grija mamei mele,pana cand acesta va termina anul scolar urmand a o lua si pe ea cu mine.Vreau sa mentionez faptul ca, copilul locuieste in casa mea dobandita de mine dupa divortul nostru,merge la scoala din orasul unde avem si domiciliul,fostul sot avand domiciliul la parintii lui, intr-o comuna la 20 km de noi neavand casa si serviciu,parintii lui avand o situatie materiala buna. Eu am serviciu stabil,dar momentan mi-am bagat concediu fara plata pentru 6 luni deoarece vreau sa plec la munca in strainatate.V-as ruga sa ma sfatuiti ce sa fac? As putea castiga in instanta tinand cont de faptul ca el i-a dat cate ceva copilului si daca as putea parasi tara in aceste conditii lasand copilul in grija mamei,tinand cont si de faptul ca fetita mea nu vrea sa locuiasca cu el.VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:05, 26 Noiembrie 2011
Nu puteti lasa copilul in grija mamei, instanta va acordat custodia minorului dvs si nu mamei dvs.

Nu cred ca putem vorbi de abandon familial in cazul acesta, tatal s-a ingrijit de copil.

Iesirea din tara nu o veti putea face nici chiar daca aveti incredintat minorul, exista mai multe decizii CEDO si daca tatal va avea avocat va castiga.
Pentru faptul ca tatal nu si-a indeplinit obligatia de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca puteti formula plangere penala pentru infractiunea prevazuta de art.305 alin.1 lit.c din Codul penal - abandon de familie:" neplata cu rea-credinta timp de 2 luni a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca" se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.
In privinta procesului de reincredintare intentat de catre tatal fetitei, instanta va tine seama daca aspectele care au impus incredintarea copilului in favoarea dumneavoastra s-au schimbat. Instanta va analiza daca tatal poate asigura fetitei conditii sub aspect material, moral, afectiv si nu numai. Sigur ca si plecarea dumneavoastra din tara va fi avuta in vedere de catre instanta atunci cand va analiza cererea de reincredintare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
In cazul in care plecati la munca in strainatate si exista un proces pe rol,instanta va tine cont de faptul ca minorul va ramane fara parintii si este posibil sa-l incredinteze spre crestere tatalui.
Daca faceti plangere penala pentru neplata pensiei pentru intretinere,si dovediti acest lucru,tatal este pasibil de inchisoare.
Pai eu inteleg ca tatal a platit pensie alimentara direct copilului. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa fie dati banii mamei sau doar in bani.

dandu-i copilului in mana o suma de bani,dulciuri si cumparandu-i obiecte de uz personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motiv de abandon? radu1982 radu1982 buna ziua ma numesc radu si am o problema sunt divortat de 7 lunii eu sunt in italia la munca iar fosta mea sotie este in romania si are in grija fiul nostru ... (vezi toată discuția)
Pot sa parasesc tara dupa divort fara copil? ContSters222304 ContSters222304 buna tuturor.de curand m-am despartit de sotul meu si urmeaza un divort.fetita noastra o sa ramana la mine asa ne-am inteles amandoi.eu primavara am contract ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara gettyme gettyme Buna ziua, in februarie 2008 prin hotarare judecatoreasca s-a pronuntat divortul si mi s-a incredintat custodia baietelului acum in varsta de 7 ani. Nu am mai ... (vezi toată discuția)