avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Am inteles ca trebuie sa lucrezi 10 luni in ultimul an pana la data nasterii pentru a beneficia de indemnizatie.
Situatia mea este urmatoarea:
In 2010 am lucrat 5 luni ---ianuarie--mai apoi am facut o pauza pana in decembrie 2010
In 2011 am lucrat 6 luni ianuarie-iunie cu contract pe perioada determinata , de atunci nu am mai lucrat.....la incheierea contractului fiind deja insarcinata in 4 luni, urmeaza sa nasc pe 3-4 decembrie
Intrebarea mea este daca pot plati din mana catre Casa de Asigurari? pe inca 4 luni pentru a beneficia de aceasta indemnizatie .
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:00, 14 Septembrie 2011
Degeaba doriti sa platiti! Legislatia prevede ca in ultimele 12 luni anterioare nasterii sa fi realizat venituri supuse impozitului ...
1. Contributiile sociale nu au legatura cu indemnizatie pentru CCC si, in consecinta, plata lor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole si/sau perioade asimilate: eleva, studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale etc.
dar daca sotul a lucrat dec 2010-iunie 2011 cu contract de munca incheiat in romania (dar si-a desfasurat activitatea in strainatate) apoi din 1 iulie a incheiat un contract de munca cu angajatorul strain pe perioada nedeterminata el poate beneficia daca ne intoarcem in tara de aceasta indeminizatie? si daca da ce ar trebui sa faca tinand cont ca voi naste la inceputul lui decembrie in strainatate (Franta)...ce acte ne trebuie in tara...etc.
multumesc!
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art.2
...
(6) In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.

2. De aceea va recomand sa luati legatura cu Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS) sau intrati pe
www.prestatiisociale.ro
unde veti primi raspunsul cel mai corect de la ANPS, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani cristina23bita cristina23bita sunt insarcinata si lucrez in strainatate pana in mai cand imi expira contractul de munca.Din luna mai o sa lucrez in romania iar data nasterii e pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului - perioada ContSters193523 ContSters193523 buna ziua as avea o intrebare in cazul in care o persoana naste in luna iunie iar cele 12 luni lucrate consecutiv nu se implinesc numai in luna august exist ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru mamici Martin/ Martin/ Se poate primi indemnizatie daca ai lucrat in strainatate inaintea nasterii? Daca da ce acte avem nevoie? Multumesc (vezi toată discuția)