avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Eliberarea actului de identitate la implinirea varstei ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Eliberarea actului de identitate la implinirea varstei de 14 ani

Documente necesare

- cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atât de minor, cât si de parinte/reprezentant legal;
- certificatul de nastere, original si copie;
- actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal;
- documentul cu care parintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- certificatul de casatorie al parintilor sau, dupa caz, hotarârea judecatoreasca, definitiva si irevocabila, în cazul în care parintii sunt divortati, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei.

La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezinta la ghiseul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, însotit de unul dintre parinti sau, dupa caz, de reprezentantul sau legal, de persoana desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala sau de persoana careia i-a fost încredintat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.

În situatia în care parintii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semneaza de parintele la care minorul are domiciliul, în conditiile legii.

Pentru minorul care, desi a fost încredintat, prin hotarâre judecatoreasca, unuia dintre parinti, locuieste statornic la celalalt parinte, se solicita declaratia de consimtamânt a parintelui caruia i-a fost încredintat, din care sa rezulte ca este de acord ca în actul de identitate al minorului sa fie înscrisa adresa la care acesta locuieste statornic.

Declaratia prevazuta poate fi data la ghiseu, în prezenta personalului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, iar în situatiile în care parintele nu se poate prezenta la ghiseu, declaratia trebuie sa fie autentificata la notarul public sau, dupa caz, la misiunea diplomatica a României din statul în care acesta se afla.

Cetatenii români aflati în strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respective.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Buletin la 14 ani floralin floralin buna seara.am fetita care face 14 ani pe 20 aprilie ,doresc sa stiu ce acte ami sunt necesare eu fiind divortata de tatal ei si recasatorita .vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Eliberarea "cartii de identitate"  DAN DAN Buna ziua, Doresc sa aflu cum se poate elibera \"Cartea de Identitate\" romana la implinirea varstei de 14 ani. Mentionez ca ambii parinti au dubla ... (vezi toată discuția)
Intrebare - carte de identitate la 14 ani Oana911 Oana911 Buna ziua.am o intrebare.va rog sa_mi raspundeti daca se poate.. in urma cu 23 de ani fam. mea a primit o locuinta de la primarie cu chirie. Pe contract ca si ... (vezi toată discuția)